Vuoksen kauppala - Imatran vaiheita 1948-1970

Imatran kaupunginmuseon näyttely Vuoksen kauppala - Imatran vaiheita 1948-1970

Näyttely esittelee Imatran kauppalan vaiheita 1940-luvun lopulta vuoden 1970 loppuun, jonka jälkeen Imatran kauppalasta tuli kaupunki.

Moskovan välirauhansopimuksessa vuonna 1944 määritelty Suomen valtakunnanraja halkaisi Ylä-Vuoksen alueen kahtia. Taajasti asutettu teollisuusseutu, joka oli jakautuneena kolmen kunnan – Ruokolahden, Jääsken ja Joutsenon – alueisiin, päätettiin yhdistää ja perustaa uusi kauppala. Aloitteen tekijöinä olivat Suomen puolelle jääneen tynkä-Jääsken edustajat. Sisäasiainministeriön selvityksen jälkeen tartuttiin toimeen, ja valtioneuvosto päätti 18.4.1947 perustaa Imatran kauppalan 1.1.1948 alkaen.

Imatran kauppalan toimintavuodet olivat monella tavalla haasteellisia. Maantieteellisesti hajanaiselle alueelle piti suunnitella uusi yleisasemakaava. Teitä piti rakentaa, vesi- ja viemäriverkosto perustaa, eri alojen kunnallisia palveluja oli perustettava ja laajennettava. Imatran alkuvuosikymmenet olivat toiminnan täyteistä aikaa. Imatran kauppala toimi 23 vuoden ajan, joka aika oli kaupungin myöhemmälle kehitykselle ja asukkaiden elämäntavan muotoutumiselle ratkaisevan tärkeää. Imatran kaupunginmuseon näyttely Vuoksen kauppala 1948–1970 esittelee kuvin ja sanoin Imatran kauppalan kehitystä, toimintaa ja elämää sen toimintakaudella.

Näyttely on esillä kauppakeskus Torigallerian näyttelytilassa 24.5.2019 saakka, jonka jälkeen näyttely avataan laajennettuna Imatran kaupunginmuseon omassa näyttelytilassa Kulttuuritalo Virtassa.

Tapahtuman tiedot

Aika: ma-pe klo 12-18

Einonkatu 10

Torigalleria

Imatra

Luetuimmat

Uusimmat