Keskustelu

Inkeriläisten Etninen Puhdistus

Vuonna 1917 Pietarin ympäristön, Inkerinmaan, luterilaisten seurakuntien kirjoissa oli 140'370 jäsentä. Nyt, vuonna 2017, inkeriläiseksi itsensä kokevia on enää muutama tuhat. Miten tähän on tultu? Kuinka kokonainen etninen kansaryhmä on onnistuttu hävittämään venäjänmaalta?

Ihmisten mieli kuohui, kun kansallisvaltioiden ja demokratian tuuli puhalsi sata vuotta sitten. Erimielisyydet ratkottiin valtioiden sisällä. Sisällissotia käytiin niin pienissä kuin isoissakin valtioissa. Suomessa valkoiset ja punaiset, Venäjällä bolševikit ja menševikit.

Myös Inkerinmaalla nousi kapina. <!--break--> Oikeastaan sarja kapinoita vuosina 1918 – 1920. Inkerinmaan pohjoinen kolkka, Kirjasalo, julistautui itsenäiseksi 9.7.1919. Syntyi Kirjasalon tasavalta, toiselta nimeltään Pohjois-Inkerin tasavalta. Kirjasalon tavoitteena oli liittyä Suomeen tai edes saada kulttuuriautonomia. Tätä itsehallintoa kesti 516 päivää.

Kirjasalon Tasavallan alue oli 30 km². Se sijaitsee Suomen ja Venäjän vanhan rajan mutkassa. Siihen kuului viisi kylää ja 400 vakinaista asukasta. Kirjasalolla oli kunnanvaltuusto, oma sanomalehti Kirjasalon sanomat, postimerkki, lippu, kansallishymni, oma kunniamerkki (Valkoisen Muurin Risti), asevoimat ja jopa laivasto, johon kuului taistelussa saatu höyrylaiva Primernii. Kirjasalon erikoispataljoona suoritti rajapalvelusta, josta Suomi maksoi 1919 – 1920.

Kaikki haaveet itsenäisyydestä romuttuivat Tarton rauhassa 14. lokakuuta 1920. Jopa neuvotteluissa sovittu inkeriläisten kulttuuriautonomia jäi pois lopullisesta sopimuksesta. Tämän seurauksena Neuvostoliitolle tuli sisäinen ongelma: Aivan vihollisvaltion rajan pinnassa oleva vauras vähemmistökansallisuus, joka oli tottunut itsenäisesti hoitamaan asiansa ja halusi irtaantua valtiosta ja jopa liittyä Suomeen, vihollisvaltioon. Asia oli ratkaistava jotenkin. Ja lopullisesti.

Seuraavan sadan vuoden kuluessa Inkerin kansaa tuli kohtaamaan kolme suurta hävityksen aaltoa: Stalinin vainot, Toisen maailmansodan jälkipyykki ja Paluumuutto. Näihin kaikkiin operaatioihin Suomi tuli olemaan osallinen tavalla tai toisella. Paluumuutto kuitenkin oli kaikkein ankarin isku Inkerin kansaa kohtaan. Siinä Inkerinmaa puhdistettiin inkeriläisistä lopullisesti ja lähes täydellisesti. Yli 70'000 inkeriläistä ja heidän jälkeläisistä siirrettiin järjestäytyneesti pois omalta kotimaaltaan Suomen ja Neuvostoliiton yhteisin toimin.

Mihin ja miten katosi Inkerin kansa? Tätä pohdimme Imatran Inkeri Klubin järjestämässä Inkeriläisessä illassa, joka pidetään Imatran pääkirjaston olohuoneessa torstaina 26.10.2017 kello 17:30 alkaen. Esitelmässään "Suomi 100 ja inkeriläiset" Viola Heistonen kertoo Inkerin kansan kohtaloista viimeisen sadan vuoden aikana. – Vapaa pääsy. Tervetuloa!

http://inkeri-klubi.radioviola.net/home/ilmoitustaulu/inkerilaeineniltai...

Viola Heistonen

Luetuimmat

Uusimmat