Puheenaihe

Tuore budjettiehdotus: Lapsiperheille, pienituloisille ja eläkeläisille hyviä uutisia – Haittaveroihin korotuksia

Valtiovarainministeri Mika Lintilä.

Arkisto/Johanna Erjonsalo

Valtiovarainministeri Mika Lintilä (kesk.) esitteli valtiovarainministeriön budjettiehdotusta keskiviikkona 14. elokuuta.

Ehdotuksessa on hyviä uutisia pieni- ja keskituloisille. Heidän ansiotuloverotustaan aiotaan keventää 200 miljoonalla eurolla. Sen lisäksi alimpia eläkkeitä ja perusturvaa aiotaan korottaa.

Muita verotukseen liittyviä muutoksia ovat asuntolainan korkovähennyksen asteittain leikkaaminen ja kotitalousvähennyksen maltillinen pienentäminen. Solidaarisuusveron perimistä jatketaan hallituskauden loppuun.

Verokarhun rouhaisu tuntuu entistä kovemmin tupakoitsijan kukkarossa. Tupakkaveron korotuksia jatketaan asteittain. Tavoitteena on, että korotus toisi ensi vuonna valtion kirstuun 50 miljoonaa euroa aiempaa enemmän.

Liikennepolttoaineiden verotusta korotetaan 250 miljoonalla eurolla. Korotus tulee voimaan elokuun alussa 2020.

Veronkorotukset näkyvät myös juomahyllyllä. Virvoitusjuomaveroa korotetaan 25 miljoonalla eurolla.

Lisää rahaa on luvassa teiden ja ratojen kunnossapitoon, luonnonsuojeluun ja ilmastonmuutoksen torjuntaan. Myös poliiseja aiotaan lisätä koko maassa.

Opiskelijoille on luvassa huoltajakorotus ja opintotuen indeksikorotus. Lapsiperheiden etuuksiin on tulossa korotuksia ja varhaiskasvatuksen ryhmäkokoja ollaan pienentämässä.

Lintilän ehdotuksessa korostuu työllisyystavoitteen pakottavuus, työllisyysaste on saatava 75 prosenttiin. "Hallituksella ei ole sellaista vaihtoehtoa, jossa työllisyystavoite jää toteutumatta, mutta menojen suunnitellut lisäykset toteutuvat", toteaa valtiovarainministeriön materiaalissa.

Työllisyystavoite aiotaan saavuttaa varmistamalla palkkatuen rahoitus, lisäämällä työpaikkaohjaajia ammatilliseen koulutukseen, parantamalla ulkomaisen työvoiman lupaprosessien toimivuutta. Työvoima- ja elinkeinopalveluiden toimivuus aiotaan varmistaa muun muassa työttömien määräaikaishaastatteluilla.

Valtiovarainministeriössä lasketaan, että muun muassa työttömyysjaksojen lyhentäminen ja osatyökykyisten työllistymisen edistäminen varmistaisivat julkisen talouden tasapainon saavuttamisen vuoteen 2023 eli hallituskauden loppuun mennessä. Tasapainon saavuttaminen edellyttää myös sitä, että investointeihin saadaan vauhtia.

Menolisäykset ollaan toteuttamassa osittain velkarahalla. Valtio on lähivuosina velkaantumassa odotettuakin enemmän. Budjetti on 2,3 miljardia euroa alijäämäinen.

Hallituksen budjettiesitys julkaistaan 7. lokakuuta. Sen jälkeen se siirtyy eduskunnan hyväksyttäväksi.

 

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Jopa 90 kuntaa voi nostaa veroprosenttiaan – "On poliittinen päätös, meneekö raha ostoskeskuksiin vai peruspalveluihin"12.8.2019 13.50

Kommentit (7)

Kommentit

Mitenköhän osatyökykyisten

Mitenköhän osatyökykyisten työllistäminen muka onnistuu, kun terveillekään ei ole töitä. Kuka ottaa töihin puoliraihnaista!

Missään ei puhuttukaan tes

Missään ei puhuttukaan tes-palkkauksesta joka liittyy ansiotyöhön. Puhuttiin työllistämisestä. Ne on kansi eri asiaa. Suomessa on saatu aikaiseksi uusi normaali siitä, että työttömän pakottaminen palkattomaan työhön ja kuntouttavaan toimintaan on työllistämistä, ja se merkitään niin tilastoihin. Kaikenlisäksi työssäkäyvä kansanosa on melko hyvin aivopesty hurraamaan tälle ilmiölle. On se hyvä kun NE työllistyy. Kunhan ette palkkaa niille maksa. Mutta se ei ole työllistämistä, koska tes-palkkaus puuttuu. Se on jotain muuta. Vaan aivopesty kansalainen ei sitä suostu tajuamaan. Se vänkää loppuun asti vastaan ja messuaa kuin uskovainen herran sanomaa ruuhkabussissa, koska pelkää, että oma työpaikka menee työttömälle. Ja niinpä, surkuhupaisasti sekä tiedostamattaan, myös hän toimii poliittisen eliitin tykinruokana.

Lepäileminen helpottuu,

Lepäileminen helpottuu, kiitos siitä.

Paljonko Valtionvelka olisi

Paljonko Valtionvelka olisi ellei Valtionbudjettia olisi nostettu lähes puolella 2000- luvun alun 33 Miljardista nykyiseen... :-) - nyt mennään pienet edellä, Tiet kuntoon, Tunnin- junat Turkuun, Talvivaarat ym. Kapitalistien kotkotkotukset unohdettuna . Eli enää odotellessa vahvaa Opposition entisen Valtionvarministerinne kommenttia jälleen maanne konkurssiin joutumisesta, pystymättä kumminkaan nimeämään sattuneesta syystä Maailmalta ja sen Historiasta ensimmäistäkään.

Viro kiittää ja myy viina

Viro kiittää ja myy viina että tupakkaa paljon enemmän.

Ja jatkossa varmaan kannattaa

Ja jatkossa varmaan kannattaa tuoda sieltä myös limpparit.

Elikkä 6prossan pidätys

Elikkä 6prossan pidätys veroissa menee jo 5prossaan.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat