Puheenaihe

Perussuomalaisten kansanedustajan rikosepäily on poikkeuksellinen – muistatko nämä tavanomaisemmat poliitikkojen rikokset?

Kuvituskuva.

Johanna Erjonsalo

Kansanedustaja Juha Mäenpää (ps.) rinnasti kesäkuisessa eduskuntapuheessaan turvapaikanhakijat "vieraslajeihin" ja joutui poliisitutkintaan. Mäenpäätä epäillään kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Jos valtakunnansyyttäjävirasto päättäisi nostaa syytteen, tilanne olisi Suomessa poikkeuksellinen, sanoo rikosoikeuden asiantuntija.

– Sotien jälkeiseltä ajalta ei ole ennakkotapausta sellaisesta loukkaavasta julkisesta puheesta, joka olisi pidetty eduskunnassa, kertoo rikos- ja prosessioikeuden professori Matti Tolvanen Itä-Suomen yliopistosta.

Syytteen nostamisesta päättäisi lopulta eduskunta, Tolvanen kertoo.

– Syytteet käsiteltäisiin korotetulla syyttämiskynnyksellä. Valtakunnansyyttäjävirasto harkitsisi, onko lakia rikottu, ja eduskunnassa äänestettäisiin tämän jälkeen voiko syytteen nostaa. Siihen tarvittaisiin viisi kuudesosaa annetuista äänistä, Tolvanen kertoo.

Korotetun syyttämiskynnyksen tarkoitus on suojata kansanedustajien puheoikeutta. Asia on kirjattu perustuslakiin.

Kansanedustajien rötöstely ei ole uusi ilmiö, vaan poliitikkoja on tuomittu vuosien saatossa niin rattijuopumuksista, pahoinpitelyistä kuin liikenneturvallisuuden vaarantamisistakin.

Monet varsinkin ennen poliitikkouraa tehdyistä rötöksistä ovat painuneet historian unholaan. Wikipedian mukaan esimerkiksi nykyinen työministeri Timo Harakka (sd.) tuomittiin vahingonteosta kahden kuukauden ehdolliseen vankeuteen vuonna 1987. Harakka tuhosi Teatterikoulun omaisuutta noin 24 000 markan arvosta.

Kuka esimerkiksi muistaa, että vihreiden entinen kansanedustaja Osmo Soininvaara tuomittiin luvattoman padon tekemisestä Koijärvi-liikkeen yhteydessä 40 päiväsakkoon vuonna 1979? Soininvaara sai myös kaksi vuotta myöhemmin 4 päiväsakkoa Tampereen virastotalon valtauksesta.

Keskustan entinen kansanedustaja Mikko Alatalo taas jäi kiinni huumeiden käytöstä Tampereen ylioppilastalolla vuonna 1979. Wikipedia kertoo Alatalon saaneen julkisuudessa olleiden tietojen mukaan tuomion kiinni jäätyään.

Vasemmistoliiton entinen kansanedustaja Silvia Modig syyllistyi mm. törkeään rattijuopumukseen vuonna 1995 törmätessään ajamallaan autolla kerrostalon ovisyvennykseen. Hän ehti ajaa yleisellä tiellä 10 metrin matkan. 1,4 promillen humalassa ollut Modig sai 80 päiväsakkoa, Wikipedia kertoo.

Tuoreimpia rikostapauksia löytyy lähes kaikista puolueista. Toistaiseksi uusin on vuodelta 2018, jolloin perussuomalaisten kansanedustaja Teuvo Hakkarainen tuomittiin kansanedustaja Veera Ruohon pahoinpitelystä ja seksuaalisesta ahdistelusta 45 päiväsakkoon. Teot tapahtuivat joulukuussa 2017. Helsingin hovioikeus kovensi Hakkaraisen tuomion 80 päiväsakoksi ja 1400 korvauksiksi maaliskuussa 2019.

SDP:n kansanedustaja Maria Guzenina syyllistyi törkeään liikenteen vaarantamiseen vuonna 2009 ajettuaan itsenäisyyspäivänä Hämeenlinnan moottoritiellä Nurmijärvellä yli 150 kilometriä tunnissa alueella, jolla oli sadan kilometrin nopeusrajoitus. Hän sai 35 päiväsakkoa.

Keskustan entistä kansanedustajaa Eeva Kuuskoskea taas syytettiin entisen lapsiasiamiehen pahoinpitelystä vuonna 2007. Helsingin käräjäoikeus hylkäsi syytteet puutteellisen näytön vuoksi, mutta hovioikeus antoi tuomion vuoden 2007 alussa. Kuuskoski sai 20 päiväsakkoa ja hänet tuomittiin maksamaan korvaukset uhrille.

SDP:n kansanedustaja Antero Kekkonen jäi kiinni rattijuopumuksesta törmättyään autollaan toisen auton perään liikennevaloissa Helsingin Mannerheimintiellä elokuussa 2004. Hänelle määrättiin 60 päiväsakkoa ja vuoden 2004 loppuun saakka ulottunut ajokielto.

Kokoomuksen kansanedustaja Sirpa Pietikäinen sai törkeästä rattijuopumuksesta 40 päivää ehdollista vankeutta, 15 päiväsakkoa sekä 5 kuukauden ajokiellon vuonna 2003. Juopumus paljastui, kun Pietikäisen auto juuttui lumikinokseen Hämeenlinnan rautatieaseman pysäköintialueella vuonna 2003. Hän luopui tapauksen vuoksi ehdokkuudestaan eduskuntavaaleissa.

Kiihottamisesta kansanryhmää vastaan on aiemmin tuomittu neljä kansanedustajaa. Tuorein on perussuomalaisten kaupunginvaltuutettuna toimineen Sebastian Tynkkysen tuomio vuodelta 2017. Hänet tuomittiin vuonna 2016 julkaistusta Facebook-kirjoituksesta kiihottamisesta kansanryhmää vastaan ja uskonrauhan rikkomisesta 50 päiväsakkoon. Kirjoituksessa Tynkkynen vaati ”islamin kitkemistä Suomesta” ja nimitti profeetta Muhammadia ”pedofiiliprofeetaksi”.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Voiko anteeksipyynnöllä päästä rikosoikeudellisesta vastuusta? – Vihapuhetta tutkivan poliisin kommentti Hussein al-Taeesta arveluttaa professoria14.8.2019 13.57

Kommentit (14)

Kommentit

Tuo oli hyvä artikkeli, kun

Tuo oli hyvä artikkeli, kun antoi laajan kuvan. Yhteenvetona tulee mieleen, että persut saa pikku sakkoja totuuden puhumisesta, kun taas nuo muut ovat syyllistyneet paljon konkreettisempiin virheisiin. Silti valtamedia ei niitä välitä repostella. Tosin onhan osa jo tosi vanhoja, mutta toisaalta Halla-Ahonkin yli 10v sitten saatua rapsua jaksetaan edelleen muistella. Kuvastaa vain kuinka vinoutunut media on.

Unohtu kimmo sasin

Unohtu kimmo sasin kuolemantuottamukset..

Joo onhan niitä lisää vaikka

Joo onhan niitä lisää vaikka kuinka, sellasia rosvoja kansa tonne äänestää. Jan Vapaavuoren rattarihommat ja tais olla pahoinpitelykin, sit sen vihreen akan veronkierto ovirempasta, kepun Kauko Juhantalon rötökset..

Niin, kenenkään artikkelista

Niin, kenenkään artikkelista mainituista ei lähtökohtaisesti pitäisi toimia kansanedustajana sen paremmin Suomessa kuin ulkomaillakaan. Toki esim. 15 vuoden vanhemenisaika voisi tulla kyseeseen. Nykykäytännön mukaanhan meillä on tuomittuja, jopa pahimmillaan tuomiotaan kärsiviä rikollisia niin eduskunnassa kuin EU-parlamentissakin. Pelkät ylinopeudet nyt ehkä voisi rajata tästä ulos, mutta vakavammat liikennerikkomukset mukaan vaan.

Niin, kenenkään artikkelista

Niin, kenenkään artikkelista mainituista ei lähtökohtaisesti pitäisi toimia kansanedustajana sen paremmin Suomessa kuin ulkomaillakaan. Toki esim. 15 vuoden vanhemenisaika voisi tulla kyseeseen. Nykykäytännön mukaanhan meillä on tuomittuja, jopa pahimmillaan tuomiotaan kärsiviä rikollisia niin eduskunnassa kuin EU-parlamentissakin. Pelkät ylinopeudet nyt ehkä voisi rajata tästä ulos, mutta vakavammat liikennerikkomukset mukaan vaan.

Muistetaan Tanskassa

Muistetaan Tanskassa ,muslimit tappoivat pilapiirtäjän joka uskalsi ottaa Muhammetin, pilailun kohteeksi. Preidenttiä saa pilkata, kuten on tehty Suomessakin; on pilailukuvia Tarja Halosesta ym., mutta muslimien muhammettien arvostelu ei kuulu länsimaisenn sananvapauden piiriin. Muhammetin palvojat saastuttavat yhteiskuntarakenteita , todettava .

Ja kokoomuksen Sasi ajoi

Ja kokoomuksen Sasi ajoi kuoliaaksi onnettomuudessa vastaantulevan. Oli median mukaan väsynyt ajaessaan autoa , ilmeisesti lääkitys ei ollut oikea. Sama Sasi kannatti Sharialakia Suomeen..

Listalta puuttuu törkein

Listalta puuttuu törkein tapaus eli keskustan kauppa- ja teollisuusministeri Kauko Juhantalo, joka tuomittiin valtakunnanoikeudessa 1993 lahjusten vaatimisesta.

On se vaan kumma kun totuuden

On se vaan kumma kun totuuden puhumisesta rangaistaan, Unkarin pääministeri oli oikeassa maamme oikeuslaitoksen politisoitumisesta....! -Nyt joku viherpipertäjä poliisi käy yksinään syyttämissotaa persuja vastaan, kenenkähän käskystä...?

Oikeusministerinä on persujen

Oikeusministerinä on persujen arkkivihollinen.

Persujen käsitys

Persujen käsitys sananvapaudesta ja "totuudesta"on kyllä omituista. Itse suolletaan pihalle mitä sylki suuhun tuo, mutta kun vähääkään tulee itselle kritiikkiä niin ollaan trolliarmeijan kanssa uhriutumassa. Jatkuvassa käytössä oleva Unkarikortti pelattu myös.

Kannattaisi Suomalaisten

Kannattaisi Suomalaisten miettiä, että mitä ja ketä äänestää ennenkuin on liian myöhäistä...

Etenkin pk -seudun naisten!

Etenkin pk -seudun naisten!

Tosiaankin kannattaa miettiä

Tosiaankin kannattaa miettiä ketä äänestää, Hesari julkaisi keväällä ennen vaaleja selvityksen kuinka suuri osa ehdokkaista oli saanut syytteen: "Puolueiden välillä on kuitenkin suurta vaihtelua, sillä esimerkiksi perussuomalaisten ehdokkaista noin 18 prosenttia ja vihreiden ehdokkaista kaksi prosenttia on saanut syytteen."

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat