Puheenaihe

IL: Lähihoitajat kertovat karuja kokemuksia työstä: Vanhukset aggressiivisia, omaisetkin käyneet kimppuun

Kuvituskuva.

Arkisto/Sauvo Jylhä

Lähihoitajien mukaan sekä asiakkaiden että omaisten käytös on muuttunut huonommaksi, kertoo Iltalehti.

Lähihoitajat kertoivat lehdelle, että vanhusten käytös ja kielenkäyttö on muuttunut aggressiivisempaan ja asiattomampaan suuntaan.

Eeva-nimellä esiintyvä, 20 vuotta työskennellyt hoitaja kertoo, että häntä on haukuttu "huoraksi" ja "paskaksi akaksi".

– En voisi kuvitellakaan, että ne vanhukset, joita hoidin urani alussa olisivat sanoneet vastaavaa. Lyödään, nipistellään, ajetaan rollaattorilla jalkoihin, hoitaja kertoo lehdelle.

Kertomusten mukaan seksuaalisesta ahdistelusta ja jopa tappouhkauksista on tullut yhä arkipäiväisempiä.

Moni hoitaja kertoo, että vanhukset ovat hoitoon tullessaan entistä huonokuntoisempia, koska heitä on pyritty hoitamaan viimeiseen asti kotona. Palautetta saa myös lääkkeiden vähentäminen minimiin ja hygieniahaalarin kritisointi.

Suuri ongelma hoitajien mukaan ovat juuri omaiset, jotka ovat käyttäytyneet jopa väkivaltaisesti.

– Myös omaiset ovat käyneet kimppuun. Jotkut omaiset vaikuttavat ajattelevan, että kun he maksavat hoidosta, niin hoitajia saa lyödä, potkia, repiä hiuksista, huoritella ja solvata, kertoo Annamaija-nimellä siteerattu hoitaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kommentit (13)

Kommentit

Eläintarhassakin on

Eläintarhassakin on vaarallista olla töissä, jos eläimiä hoidetaan huonosti. En minä hoitajia syytä, vaan järjestelmää, ei se eläintarhassakaan hoitajien syy ole, jos olosuhteet ovat surkeat ja kaikki stressaantuneita ja nälkäisiä. Virikkeetön ja tylsistävä ympäristö on se viimeinen pisara ihmiselämellekin.

Aika iljettävä vertaus.

Aika iljettävä vertaus. Eläintarha tai vanhusten hoitolaitos? Hyvin huonokuntoisia vanhuksia jätetään kotiin yksin selviämään mahdollisimman pitkälle. Kun fyysinen, psyykkinen ja sosiaalinen minä alkaa hajota, niin hoitolaitokseen kuskaaminen voi olla se kuuluisa "viimeinen pisara". Monet aivosairaudet aiheuttavat väkivaltaisuutta, ja arvaamattomuutta. Hoitajien pitäisi jaksaa haukkua resurssipulaa, huonoja päätöksiä, huonoja johtajia, eikä vanhuksia. "Ennen asiat olivat paremmin" johtuu siitä, että ennen vanhukset hoidettiin paremmin.

Nykyään pahinta on lasten

Nykyään pahinta on lasten vanhempien käytös kun ei voida hyväksyä omaa virhettä kasvatuksessa. Samat vanhemmat sitten riehuu hoitolaitoksissa vaatien sitä ja tätä. Minkäs teet jos vanhus ei suostu esim. petivaatteiden tyynyn ja peiton uusimiseen vaikka entiset on järkyttävässä kunnossa ja haisee. Huonosti hoidettu ja hoitajien vika? Omaisten pitäisi osata tehdä yhteistyötä ja vierailla useammin vanhuksen luona esim. syöttämässä ja ulkoilemassa niin hoitajalle jäisi siinäkin aikaa muuhun.

Taksissa dementia vanhusten

Taksissa dementia vanhusten käytös sama.

Sitä metsä vastaa mitä sinne

Sitä metsä vastaa mitä sinne huudetaan. Suomessa on vanhukset jätetty oman onnensa nojaan ja se kostautuu nyt. Laitospaikkoja on vaikea saada ja kotihoitokin on rappiolla. Mutta täällä ministerit ja kansanedustajat ajelee taksilla 200-300 m matkoja ja palkkaavat avustajia itselleen mielin määrin ei ole rahasta kiinni kun omaa etua ajetaan. Täysin järjenvastaista toimintaa. Vaikka hoitajamäärä on kuinka lakiin kirjattua ei se tuo ihmepelastusta alalle. Vain teoilla voidaan saada jotain aikaan, kymmenen vuotta on nyt keskusteltu.

Elikkä vanhusten

Elikkä vanhusten hoitopaikkoista 5 tähden hotelleja.Kuka kustantaa?

Elikkä viiden tähden hotellit

Elikkä viiden tähden hotellit keksit sinä. Elikkä vanhainkoteja ei juuri enää ole, elikkä vanhukset hylätään koteihinsa kotisairaanhoidon pistäytymisten varaan. Elikkä tämä ei ole inhimillistä eikä hoidosta voida puhua. Elikkä veroja kerätään mm vanhusten hoitamiseksi ja moneen moneen muuhun asiaan, joita yhteiskunnan tulee kustantaa. Elikkä.

Yhteiskunnan ongelma.

Yhteiskunnan ongelma. Eläintarhavertaus ei ollut huono. Nautakin ymmärtää, ettei siinä verrattu ihmistä eläimeen. Vanhalla on vaan niin vähän keinoja protestoida vallistevia järjestelmiä kohtaan. Tilanne on päästetty jo niin huonoksi, ettei todellisuuden tajun menettäneet päättävät tahot voi sitä ymmärtää.

Syyllisyystaakkaa voi kyllä

Syyllisyystaakkaa voi kyllä jakaa tasaisemmin.Vanhukset voivat olla hankalia niin kuin moni oli jo nuorenakin.Omaiset luulevat maksavansa veroa tietämättä paljonko hoito todella maksaa yhteiskunnalle.Harvoin näkee omaisia tervehtimässä tai viemässä omaisia vaikka jouluksi kotiin.

Ei Alzheimerin aiheuttama

Ei Alzheimerin aiheuttama aggressiivisuus vähene vaippoja vaihtamalla. Kun tutustuu tautiin , voi todeta , että loppuvaiheessa taidinkuvaan kuuluu esim. Jatkuva "apua "huutaminen, käsiksi käyminen , päällesylkeminen ym. Oireilu ja käytös ei ole, riippuvainen hoitajien ammattitaidossa. Kyse on Taudista. Lääkitys vaikuttaa oireiluun enemmän kuin vaipanvaihto. Tautia voi hidastaa lääkkeillä, ei vaipanvaihdolla. Perushoito kuuluu normaaliin hoitoon. Vaippa vaihdetaan sänkypotilailta aina kun tarve. Kävelevät käytetään wc:ssä ruokailujen jälkeen ennen lepohetkiä. Sääliksi käy hoitajia jotka joutuvat kokemaan työssä väkivaltaa , raskasta niin fyysisesti kuin henkisesti.

Hoitajien joita huoritellaan

Hoitajien joita huoritellaan ym. Kannattaa tehdä kunnianloukkaussyyte. On rikos loukata toisen kunniaa .

Esimerkki Alzheimer

Esimerkki Alzheimer potilaasta: Hyvä hoitopaikka, ruoka omassa keittiössä tehtyä, lääkitykset kunnossa, kaunis piha, virikkeitä, omaa rauhaa, pienosasto. Silti asukas virtsasi ruokasalin lattialle kaikesta kodinomaisuudesta ja hyvästä hoidosta huolimatta. Haalari jota asukas ei itse saanut auki ja vaippa:esti käytäville virtsaamisen . Eräs asukas kanteli ruokasalin tuoleja päällekkäin ja siirteli tuoleja edestakaisin käytävillä . Asukas toteutti entistä ammattiaan , oli ollut maanviljelijä ja kuvitteli olevansa työssä.

Entinen opettaja:Alzheimer

Entinen opettaja:Alzheimer,vanhuudenpäivinään. . Asukkaana vanhainkodissa. Lähti jatkuvasti karkuun huoneestaan , kun hoitajan silmä vältti. Riisui vaatteensa ja vaeltamaan alastomana pitkän käytäviä. Tässäkin tapauksessa omaiset helposti syyttävät hoitajia: miten päästävät ? Sitominen sänkyyn eiole inhimillistä. Hoitajat joutuvat keksimään kaikenlaista kikkoja joilla ennaltaehkäistä Jo pitkälle edenneiden Alzheimerpotilaiden käyttäytymistä.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat