Paikalliset

Imatralaiskauppiaat haluavat itsehoitolääkkeet markettien valikoimaan – apteekkari on jyrkästi eri mieltä: "Ei missään nimessä"

K-Citymarket Imatran kauppias Marko Tujula voisi laittaa lääkkeet ravintolisien läheisyyteen, tai tarvittaessa asiakaspalvelupisteelle, jos niiden valintaan tarvitaan neuvontaa. - Henkilökunnan kouluttaminen ei ole ongelma, Tujula lupailee.

Mari-Anna Rossi

Keskustelu siitä, pitäisikö apteekkien itsehoitolääkkeet tulla tavallisten ruokakauppojen hyllyille, on vellonut ilmassa jo vuosikausia. Hallituksen apteekkityöryhmä on pohtinut apteekkilupien helpottamista ja tiettyjen itsehoitolääkkeiden myymistä päivittäistavarakaupoissa, mutta ministeri ei ole lämmennyt esitykselle.

Päivittäistavarakauppa haluaisi saada itsehoitolääkkeet hyllyilleen. Apteekkialalla ollaan toista mieltä.

–Ei missään nimessä. Onneksi sitä ei ihan heti tapahdu, sillä päättäjät ovat olleet järkevällä linjalla, sanoo Imatrankosken apteekin apteekkari Anja-Riitta Martinsén.

Martinsénin mielestä kaikkien apteekkituotteiden myyntiin vaaditaan neuvontaa, ja myös tuotteiden säilytysolosuhteet pitää tietää ja järjestää oikein.

– Tuotteiden myyjällä pitää olla osaamista tehdä asiakkaan tilanteesta kokonaisvaltainen tilannekatsaus. Päivittäin törmäämme siihen, että asiakas on ostamassa vaivaansa täysin vääränlaista lääkettä, esimerkiksi Buranaa vatsavaivoihin.

Hänen mukaansa se, että kaupasta saa vaikkapa särkylääkkeitä, voi olla jopa turvallisuusriski.

– Esimerkiksi Ruotsissa myrkytystapaukset lisääntyivät, kun Paracetamol vapautui kauppojen myytäväksi. En vapauttaisi kauppoihin edes lääkevoiteita, sillä niitäkin voidaan käyttää väärin.

Imatran K-Citymarketin ja Prisman hyllyille pieni valikoima itsehoitolääkkeitä olisi tulossa, mikäli apteekkilainsäädäntöä vapautettaisiin.

– En näe mitään syytä miksi ei. Jos niiden myynti vaatii kontrolloidun alueen, niin sekin kyllä järjestyy vaikkapa asiakaspalvelupisteeltämme, K-Citymarket Imatran kauppias Marko Tujula lupailee.

Tujulan mukaan hyöty asiakkaalle päin olisi melkoinen, jos apteekkitavaraa saisi samasta kaupasta kuin ruokaostoksetkin – kilpailun myötä kuluttaja saisi rahallistakin hyötyä.

Apteekkitavaran myyminen kaupassa tasoittaisi Tujulan mielestä kauppojen keskinäistä kilpailua.

– Joidenkin kauppojen vieressä on apteekki, ja ruokakaupassa käydään siinä samalla apteekkireissulla. Uskon, että kaupan asiakasmääriä kasvattaa se, jos apteekki on ihan vieressä.

Myös Prismaan itsehoitolääkkeille tulisi oma hyllynsä.

– Tilojen puolesta se olisi mahdollista järjestää. Apteekkitavara vie suhteellisen vähän tilaa. Toki valikoimat eivät ehkä Prismassa tulisi olemaan yhtä laajat kuin apteekissa, esimerkiksi kipugeelejä olisi tuskin tarpeen ottaa valikoimaan kymmeniä erilaisia, pohtii Etelä-Karjalan Osuuskaupan marketkaupan johtaja Olli Kurppa.

Henkilökunnan koulutus Tujulan ja Kurpan mukaan olisi mahdollista järjestää.

– Meillä on muutenkin erilaisten tuotteiden myymiseen erilaisia rajoituksia ja viranomaismääräyksiä, Kurppa huomauttaa.

Tujulan mukaan kouluttaminen olisi fiksua.

– Uskoisin, että Kesko järjestäisi tällaisen koulutuksen, kun kyseessä on uusi maailma, josta pitäisi tietää laajemmin.

Suomessa lääkkeitä voi ostaa myös apteekkien verkkopalveluista. Apteekkari Anja-Riitta Martinsénin mielestä nettikauppaa ei voida verrata siihen, että lääkkeet tulisivat kauppojen hyllyille.

– Nettimyynti on tulevaisuutta ja se on ihan ok, sillä siihen liittyy myös neuvonta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Vähittäiskauppa elää jatkuvassa muutoksessa meillä ja muualla – apteekkien itsehoitolääkkeet saattavat olla tulevaisuudessa osa ruokakaupan valikoimaa22.11.2018 07.00
Verkkoapteekkien määrä lisääntyy – Silti suurin ostaa lääkkeensä apteekin tiskiltä21.12.2018 06.00
Haluaisitko poistattaa tikit kauppareissun yhteydessä? – kysyimme Imatran apteekeista, onko terveyspisteitä tulossa19.9.2018 06.00

Kommentit (1)

Kommentit

Hyvä että asioista

Hyvä että asioista keskustellaan. Asiassa on paljon tietämättömyyttä, mikä ilmenee esimerkiksi kauppiaan kommentissa henkilökunnan kouluttamisessa. Suomessa vain koulutettu farmasian ammattilainen voi antaa neuvontaa ja pelkkä peruskoulutus siihen vie kolme vuotta. Lisäksi on ammattitaitoa pidettävä yllä jatkuvasti. Lääkkeet eivät ole ravintolisiä.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat