Ylen toimittajien toiminta "oli sikamaista" – MustRead: Juha Sipilän entinen viestintäpomo paljastaa, miten Ylegate-kohu sai alkunsa

Ylen pääkonttori Helsingin Pasilassa.

Yleisradio / lehdistökuva

Ylen entisen päätoimittajan Atte Jääskeläisen eroon johtanut Ylegate-kohu sai alkunsa torniolaisessa hotellihuoneessa, kun väsyneen pääministerin harkinta petti. Erikoisinta kohussa oli kuitenkin Ylen toimittajien toiminta.

Näin sanoo valtioneuvoston entinen viestintäjohtaja Markku Mantila MustRead-sivuston haastattelussa.

Tapahtumat lähtivät vyörymään, kun pääministeri Juha Sipilä (kesk.) kimpaantui Ylen uutisten marraskuussa 2016 tekemästä jutusta, joka koski hänen sukulaistensa roolia kaivosyhtiö Talvivaaran aliurakoitsijana.

Sipilä lähetti jutusta Ylen toimitukseen poikkeuksellisen sähköpostiviestien tulvan, jotka Yle julkisti uudessa uutisessa. Pääministerin toiminnasta alkoi valtava kohu, ja Sipilää syytettiin median painostamisesta. Toimittajien itsesäätelyelin JSN arvosteli Sipilää, ja myös kansainvälinen Toimittajat ilman rajoja -järjestö tuomitsi toiminnan pudottamalla Suomen rankkausta sananvapaudessa.

Markku Mantilan mukaan pääministerin harkinta petti pahasti.

– Sain tietää Juha Sipilän viestittelystä Yleisradioon, kun luin siitä Suomen Kuvalehdestä. Asia oli minulle yllätys. Tilanne oli sellainen, että Sipilä oli puoluevaltuuston kokouksessa Torniossa, oli perjantai-ilta, väsynyt mies oli yksin hotellihuoneessa ja suuttui. Silloin voi käydä tällä tavalla. Se oli kuitenkin totta kai virhe, ei sitä voi selitellä millään, Mantila sanoo MustReadille.

Mantila arvostelee kovin sanoin kohussa mukana olleita Yleisradion toimittajia, jotka lopulta erosivat työstään vastalauseena Atte Jääskeläiselle, joka oli puuttunut uutisointiin.

Mantila sanoo, että Atte Jääskeläisen kohtelu oli "sikamaista".

– Tarkoitan tässä nimenomaan Ylen toimittajia. Niin kauan kun päätoimittaja nautti hallituksen luottamusta, hän oli heidän päätoimittajansa. En pidä hyväksyttävänä sitä, että toimituksen sisäisiä keskusteluja tai viestittelyjä vuodettiin julkisuuteen. Työpaikan sisäisen keskustelun pitäisi pysyä sisäisenä. Myös JSN meni halpaan ja teki asiassa väärän päätöksen, Mantila katsoo.

Mantilan mielestä pääministerin viestit toimittajille eivät silti olleet painostamista.

Mantilan on työskennellyt aiemmin muun muassa sanomalehti Kalevan päätoimittajana. Päätoimittajan ja muidenkin toimittajien työnkuvaan kuuluu saada kovaakin arvostelua poliitikoilta. Suhteen kuuluu olla jännitteinen, muutoin eläisimme diktatuurissa, Mantila sanoo.

Mantila kertoo eronneensa VNK:n viestintäjohtajan paikalta, koska turhautui siihen, miten vähän hänellä oli vaikutusvaltaa muun muassa valtion kokonaisviestinnän koordinointiin.

Hän ottaa kantaa myös valtion rajusti kasvaneeseen velkataakkaan sekä valeuutisiin, joihin Suomessa on Mantilan mukaan valmistauduttu huonosti.

MustReadin jutun voit lukea tästä. (Vaatii kirjautumisen.)

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Käyttäjän mikko.valimaa@media.fi kuva
Mikko Välimaa

Kommentit (14)

Kommentit

Kuvatunlainen toimittajien käytös on aivan normaalia vihervasemmiston käytöstä. Sitten kun pilkka napsahtaa omaan nilkkaan, niin ollaan huutamassa vääryyttä ja apua.

Verojenmaksaja

Siis jos pääministeri ei pysty hillitsemään itseään, vika on muissa, etenkin toimittajissa?

Jos alaiset näkevät kepuli päätoimittajan suojelevan kepuli pääministeriä niin alaisten tulisi olla kuin "kusi sukassa". Ymmärtäisin sen kepulien äänenkannattajissa mutta en n.s. julkisen palvelun verorahotteisessa tiedonlevitteessä.

Ehkäpä kepuli viestintäpäällikön tulkintoja kepuleita koskevista asioista ei pidä pitää minään salaisuuksien paljastuksina vaan tarkoitushakuisina yrityksinä jälkikäteen selitellä n.s. reisille mennyttä. Jospa hän yrittäisi tehdä sen edes keskittyen omiin tekemisiin eikä muita haukkuen.

Myyryläinen

Sopassa oli monta tahoa, jotka tekivät virheitä. Monta tahoa sai myös rangaistuksen. Sitä en ymmärrä miten vedät tämän viestintäpäällikön mukaan asiaan. Käsittääkseni hän on ollut mukana vasta sen pisteen jälkeen, kun pääministerin tekemät virheet oli jo tehty. Hän on ollut aitiopaikalla seuraamassa tilannetta jo virkansakin puolesta, mutta käsittääkseni hän ei pysty estämään pääministerin sähköposteja, etenkään jos ei ole niistä etukäteen tietoinen.

Atte hoiti hommansa periaatteessa ihan hyvin, mutta sai rangaistuksen vihervassarimedioilta. Hänellä oli muunmuassa Ylen hallituksen luottamus, mutta hänet savustettiin ulos siitä huolimatta. Media kohu oli liikaa. Päätoimittajan tehtäviin kuuluu päättää mitä julkaistaan ja mitä ei. Ylen toimintaperiaatteeseen kuuluu kansan tiedottaminen ei kohun maksimointi, jota eräät toimittajat Ylessä pyrkivät tekemään. Kohumediat on erikseen ja sinnehän nuo yleloikkarit ovat suurimmaksi osaksi siirtyneet. Kertoo paljon toimittajien tasosta ja pyrkimyksistä. Tosin osa toimittajista oli korkealla tasolla ainakin oikean johdon alaisuudessa.

Pena123

Miksikö vedin viestintäpäällikön tähän juttuun? Siksi, että hän oli kommentoimani Länsiväylän päähenkilö jutussa jossa nimenomaan hän avautui tapahtuneesta.

Totta on, että päätoimittajan tehtävä on päättää mitä julkaistaan ja mitä ei. Mutta veronmaksajien rahoittaman julkisen palvelun tiedonlevitteen päätoimittajan tehtävä ei ole suojella poliitikkoja, ei pää- eikä muitakaan ministereitä. Käsittääkseni hän menetti luottamuksensa juuri sen takia, että hänellä meni sekaisin toisaalta tuo rooli päätoimittajana ja toisaalta pääministerin luottokepulaisena.

On mahdollista, että tuo hänen suhmurointinsa pääministerin kanssa ei olisi paljastunut eikä YLEn johto olisi siihen puuttunut jollei hänen alaisensa olisi paljastaneet hänen asiatonta käytöstään. Kiitokset YLEn toimittajille, että toimivat valppaiden vallanvahtikoirien tapaan eli juuri niinkuin toimittajien tuleekin puolueista riippumattomissa ja objektiivisuuten pyrkivissä tiedonlevitteissä toimia.

Myyryläinen

Oli onni,että Sipilän itkupotkuraivari purkautui silmittömänä tekstiviestien lähettämisenä eikä
esimerkiksi tavararoiden ikkunasta ulos viskelynä. Lentämiseen ja lentolupakirjaan kiinnittäisin
kuitenkin enemmänkin huomiota.

juhani salonen

Olet samalla "vihervassari linjalla" vaikka huumoria yrität viljellä?Sipilällä on oikeus oikoa omiin asioihinkeskeisesti liittyviä vääriä tietoja/-ja valheita!

Isoisä

Vai itkupotkuraivari, teit diagnoosin tapaamatta potilasta ja toisen käden väittämiin tukeutuen - ei hyvä. En ole kuullut kenenkään kykenevän lähettelemään tekstareita itkupotkuraivarin vaivatessa. Kuulit ehkä tuon termin isoilta pojilta, ja se tuntui mageelta, näinkö oli?

Kaitzu

Sipilän heikkouksia ovat olleet sukulaisten suosiminen, verojen kiertäminen ja omistuksensa piilottaminen ja lestalaisuus.

heinäsuova

Oikeusviranomaisten mukaan Sipilä ei ole suosinut sukulaisiaan. Verojen kiertämistä sanotaan nykyään verosuunnitteluksi, joka on laillista. Julkisessa korkeassa virassa olevan tulisi julkistaa omistuksensa. kateelliset ruikuttaa, kun eivät muuta voi. Raha on rasite myös pääministerille, siksi hallitus pyrkii lisäämään köyhien määrää. Lestadiolaisuus on varmaan ok. Kepun piirissä, mutta harvinaisempaa valtiotasolla. Meillä kuitenkin on uskonnon vapaus.

Kaitzu

 

 

Autoihinvaraosat.fi