Kansan kanta

Viipurin radiomiina

15.3. olleeseen Veli-Matti Kososen kirjoitukseen ”Oikealla taajuudella” haluan tarkemmin kertoa, minkälaisesta radiomiinasta oli Viipurissa kyse, ja kuka asian selvitti.

Lauri Sutela, josta tuli myöhemmin puolustusvoimien komentaja toimi jatkosodan hyökkäysvaiheen aikana 2./PionP.12:n päällikkönä luutnantin arvoisena kun hän sai uuden tehtävän 27.8.1941 kesken Enson miinojen raivausta.

Vuoksen silloilla Jääskessä ja Antreassa oli tapahtunut räjähdys vihollisen jo osittain hävittämillä silloilla.Outoa oli räjähdyksessä se,että sillat olivat olleet suomalaisten hallussa useita päiviä Antrea lähes pari viikkoa.

Sutelan saavuttua pioneeriryhmineen Kuukaupin sillalle, he totesivat, että Viipurin puoleinen maatuki oli hajonnut räjähdyksessä,mutta kirkonkylänpuoleinen ehjä.

Pioneerit olivat löytäneet ja avanneet panoskaivon,mutta se oli tyhjä. Sutela mietti,mihin hän asettaisi panoskaivon jos hän miinoittaisi maatuen. Hän päätyi arviossaan,että tekisi sen juuri löydetyn kaivon kohdalle,mutta syvemmälle.

Jatkettuaan kaivamista noin puoli metriä tuli vastaan lankun peittämä kansi ja sen alla noin 600 kiloa trotyylia. Räjähdusainekappaleiden päällä oli outo mustanvihreä mytty, joka osoittautui kumisäkiksi jonka sisällä oli kaksi laatikkoa yhdistettynä kumikaapelilla. Löydetyt laatikot toimitettiin pikakyydillä Päämajaan.

Päämajan radiokomppania selvitti,että kyseessä oli radiosytytin jollaista ei aiemmin oltu nähty.Tutkimusta jatkettiin Yleisradion pajalla,jossa laitteen toiminta selvitettiin. Lähettämällä määrätyllä aaltopituudella tietynlaista äänisgnaalia, kolmisointua, aina neljästi 15 sekunnin kuluessa, saatiin radiossa olevat kolme äänirautaa värähtelemään siten, että niiden päissä olevat jouset koskettivat ympärillä olevia metallirenkaita, mikä sai sytytinreleet toimimaan.

Syyskuun 3.päivänä alkoi keskeytymätön Säkkijärven polkan soittaminen,ja se jatkui kevääseen saakka. Näin sytyttimien paristot menettivät tehonsa. Viipurissa ehti posti ja lennätintalo samoin kuin Linnansilta tuhoutua, ennen kuin vastatoimet tehosivat.

Terveisin,

Reino Savolainen Imatra

Kansan kanta

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet