Toimitukselta

Viikon vieras: Osallistuisinko talkoisiin?

Ilmastonmuutoksen käynnistämä keskustelu velloo monella eri tasolla ja on täysin selvää, että ihminen omilla toimenpiteillään on tuhoamassa maapalloa ja samalla omaa itseänsä. Jos kysyttäisiin, mikä on synti, niin tässä on oivallinen esimerkki.

Lihankulutuksesta käytävä debatti jakaa ihmisten mielipiteitä eri suuntiin. Toiset näkevät sen olevan ekologisesti perusteltu ratkaisu ja toisten mielestä asiasta keskusteleminen on turhanpäiväistä.

 

Ainakin meillä keski-ikäisillä on oma kokemus ruokakulttuurista oman lapsuutemme ja nuoruutemme ajoilta. Oli hyvin tavallista, että arkipäivisin syötiin yksinkertaista perusravintoa, jossa oli mukana niin kalat kuin puurotkin; lihaa ei juuri käytetty kuin nimeksi. Eihän tämä ruoka ollut välttämättä ravinto-opillisesti paras mahdollinen, mutta kuitenkin sillä hyvin pärjättiin. Nyt olisi myös kasviksia ja vihanneksia sekä hedelmiä lisukkeeksi runsauteen asti.

 

Sunnuntaisin ja juhlapäivinä oli ns. parempaa ruokaa, jossa liha oli pääosassa. Näin arjen ja juhlan kotoisa vaihtelu loi rytmin ja jopa turvallisuuden tunteen.

Samaan ideaan perustuu myös niin arvostettu kreetalainen ruokavalio; paljon kasviksia, yrttejä, kalaa ja harvoin liharuokia. Lainsäädännöllä on vaikea muuttaa ihmisten tottumuksia, mutta yhteisiin talkoisiin meidän kaikkien tulisi osallistua.

Omasta tahdostahan on pitkälti kysymys; miksei voisi rytmittää elämää arjen ja pyhän vaihtelulla myös ruokapöydän kautta? Arkena vaatimattomampaa ja pyhäisin juhlan tuntua. Tässä olisi askel suureen muutokseen.

 

Jos ottaisimme mukaan kristillisen aspektin ja perintömme, niin kahdesti viikossa keskiviikkoisin ja perjantaisin paastoaisimme eläinkunnan tuotteista ja vuoden mittaan olisi myös pidempiä paastojaksoja, jolloin erityisesti lihatuotteet jäisivät pois.

Omasta kulttuuriperinnöstämme löytyy siis hyvä vaihtoehto ekologiselle ajattelulle ja sen käytännön toteutukselle, josta hyötyisi koko ihmiskunta.

 

Toimitukselta

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet