Toimitukselta

Päätoimittajalta: Viidennes imatralaisista häviää

Tilastokeskuksen tällä viikolla julkaisema väestöennuste puhuu karua kieltään siitä, mitä meillä on odotettavissa seuraavan parin vuosikymmenen aikana.

Imatralaisista häviää viidennes, ruokolahtelaisista liki neljännes, rautjärveläisistä lähemmäs 30 prosenttia.

Parikkalan tilanne on Imatran seudun kunnista lohduttomin, sillä väestöennusteen mukaan kuntalaisia on vuonna 2040 33,3 prosenttia vähemmän kuin tänä vuonna.

Tällä luvulla heltiää jo kyseenalainen paikka niiden kuntien kärkiviisikossa, jotka koko maassa menettävät suurimman siivun väkiluvustaan. Käänteisen kärkipaikkaankaan ei jää paljoa matkaa, kun väestö vähenee ennusteen mukaan kaikista eniten Kivijärvellä: 35,7 prosenttia.

Esimerkiksi Imatralla on jo reagoitu siihen, että lapsia tulee jatkossa olemaan huomattavasti vähemmän kuin ennen. Kouluja ja muita palveluita ei yksinkertaisesti tarvita yhtä paljon kuin aiemmin.

Yleisesti ottaen on turha huudella mukavan kotoisten kyläkoulujen ja muiden vastaavien perään, kun niissä olisi vain kourallinen lapsia. Valitettavaa, mutta totta.

Osa suomalaisista ihmettelee, miksi ihmeessä lapsia ei tehdä väestöennusteita nostattamaan. Osa ei ihmettele, vaan löytää tukun syitä, miksi tilanne on sellainen kuin on.

Listalta löytyvät muun muassa osa-aikaisuuksien ja pätkätöiden sävyttämä työelämä, paineet onnistua urasuunnitelmissa, vaikeus löytää ”se oikea hetki”, sopivan kumppanin puute...

Ilmastotekokin mainitaan. Jotkut eivät halua olla tuomassa maapallolle ainuttakaan uutta ihmistä ilmastosyistä.

Väestöennusteista huolimatta on edelleen jokaisen oma asia, hankkiiko lapsia vai onko hankkimatta.

Mahtaakohan maailma olla missä kohtaa siinä mielessä valmis, että tämän asian perään ei myöskään kysellä ulkopuolisten toimesta?

Tuija Horttanainen

Toimitukselta

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet