Veli-Matti Kosonen

Mies, joka ei sovi muottiin

Viime viikolla kuollut kirjailija, psykiatri, poliitikko ja jazzmuusikko Claes Andersson on sanonut: Elämämme tarkoitus on häviäminen. Kun olemme poissa, meitä ei enää ole, ei edes poissaolona tai tyhjyytenä, eikä kenenkään muistissa. Elämämme tehtävä on toteuttaa olemassaolomme tarkoitus, joka on katoaminen.

Anderssonia on kuvattu ”sivistyneen laaja-alaisuuden mestariksi, jonka elämää leimaa kiinnostus sekä teoreettiseen tieteeseen että ihmisen arjen parantamiseen. Hän on mies, joka ei sovi mihinkään muottiin.”

Etsimättä mieleeni nousee eräs toinen mies, joka ei sopinut eikä edelleenkään sovi mihinkään muottiin. Andersonin tavoin hänkin sai vastustajiltaan toistuvasti turpiinsa.

Ihmisiä suunnattomasti risoo, jos toista ei saa millään mahdutetuksi olemassa oleviin tuttuihin ”laatikoihin”. Siksi hänet halutaan joko mitätöidä tai jopa tappaa.

Tällä toisella muottiin sopimattomalla miehellä oli kuitenkin tarjota täysin toisenlainen totuus elämän tarkoituksesta kuin Anderssonilla.

Se toinen mies oli Jeesus. Hän sanoi:

”Sillä niin on Jumala maailmaa rakastanut, että antoi ainoan Poikansa, ettei yksikään, joka häneen uskoo, hukkuisi, vaan hänellä olisi iankaikkinen elämä” (Joh. 3:16).

Jeesus tuli tänne siksi, ettei ihmisten matkasta maailmassa tulisi hukkareissu, hukkuminen, katoaminen kadotukseen. Ettei elämä menisi päin helvettiä, ei ainakaan sinne saakka. Ettei ihminen häviäisi, vaan eläisi ikuisesti.

Ihmisen elämä on sekä ainutkertainen että ikuinen. Maallinen matka on vaikea. Ihmisvoimat eivät siihen yksin riitä. Tarvitaan taivaallista apua. Vierellä kulkijaa.

Ihmiskunnan suurin hetki ei ollut viisikymmentä vuotta sitten ihmisen käveleminen kuussa, vaan 2000 vuotta sitten Jumalan käveleminen maassa!

Ja kävely jatkuu. Saattohoitoa saadaan. Mukana haluaa kulkea hän, joka sanoi olevansa tie, totuus ja elämä. Tämä Jeesus ei sovi mihinkään muottiin. Ihmissydämeen kyllä. Kunhan saa luvan tulla.

Veli-Matti Kosonen

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet