Veli-Matti Kosonen

Takinkääntöä ja vaihtokauppaa

Takinkääntö on nimitys, jolla tarkoitetaan henkilön, yleensä poliitikon, mielipiteen tai toimintalinjan dramaattista muutosta. Sanalla on negatiivinen sävy. Herää epäily, että mielipiteen muutos ei olekaan vilpitön vaan taktinen. Poliitikkojen väitetään harrastavan takinkääntämistä erityisesti vaalien jälkeen käydessään lehmänkauppaa tekemillään vaalilupauksilla.

Juuri juhlittua juhannusta kristikunta on viettänyt 400-luvulta lähtien Johannes Kastajan syntymäpäivänä. Tämän merkillisen miehen elämäntehtävä käy ilmi hänen ensimmäisestä saarnastaan ajanlaskumme alussa Jordan-virran rannalla: ”Aika on täyttynyt, Jumalan valtakunta on tullut lähelle. Kääntykää ja uskokaa hyvä sanoma” (Mark. 1:15).

Kääntymistä tarkoittava sana (kreikaksi metanoia) merkitsee mielenmuutosta. Edellisessä raamatunkäännöksessä puhuttiin parannuksen tekemisestä. Pentti Saarikoski suomensi sen näin: ”Kääntäkää kelkkanne!”

Parannuksen tekemisessä ei siis ole kyse ulkoisen käytöksen parantelusta. Se on enemmän, sisäinen mielenmuutos, täyskäännös, erityisesti suhteessa Jumalaan.

Takin kääntäminen ei riitä. On pukeuduttava ihan uuteen kuosiin!

Johannes Kastajan toinen tehtävä, ensimmäiseen liittyen, oli osoittaa oikeaan suuntaan: ”Katsokaa: Jumalan Karitsa, joka ottaa pois maailman synnin!” (Joh. 1:29).

Parannuksen teossa tärkein on Hän, johon Johannes viittasi, Parantaja. Ja Parantajan parannettavaksi jättäytyminen. Usko. Siinä se varsinainen juju, hyvä sanoma!

Ei tässä auta poliitikkojen tapaan taktinen lehmänkauppa vaan Lutherin suosittelema syvästi rehellinen ”autuas vaihtokauppa”, jossa ”Kristus ottaa kantaakseen minun syntini ja kuolemani, ja antaa minulle vastineeksi elämän ja vanhurskauden.”

Vanhurskas tarkoittaa Jumalalle kelpaavaa. Kelvollisuus on Jeesuksen pelastusteoissa, ei ihmisen omissa paranteluyrityksissä. Kristityn valkoinen kastepuku kuvaa pukeutumista Kristukseen.

Älä käännä takkiasi. Vaihda se!

Veli-Matti Kosonen

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet