Kansan kanta

Mielipide: Väestön tuki rajamiehille on tärkeää

Rajaseudun ihmiset ovat auttaneet sotien jälkeisen ajan rajamiehiä sekä oman turvallisuutensa vuoksi että lojaalisuudesta isänmaata kohtaan.

Oudot kulkijat raja-alueella herättivät levottomuutta kylmän sodan aikana. Oli vaara, että rajavyöhykemääräyksiä kiristettäisiin, jos hiippailijat lisääntyisivät.

Neuvostoliiton hajotessa aseellisia varusmiehiä pakeni simputusta Suomen puolelle. He herättivät suoranaista pelkoa.

Sotien jälkeen asukkaat saivat vartioasemalta monenlaista apua kuljetuksista puhelinyhteyksiin. Televisio oli monesti vartioasemalla ennen kuin rajanpinnan taloissa. Yhteistyöstä syntyi keskinäinen arvostus.

1990-luvulla partiointi siirtyi paljolti rajan pinnasta sisämaahan, ja partiot liikkuivat yhä enemmän autoilla ja moottorikelkoilla. Kellosta tuli rajallakin diktaattori.

Partiot eivät enää ehtineet käydä taloissa jutustelemassa, mitä monet asukkaat pitivät huonona kehityksenä. Kulttuuri muuttui. Kylään ei menty ilmoittamatta kuten aiemmin. Rajaseudulta kotoisin oleva henkilöstö teki onneksi kanssakäymisen mutkattomaksi.

Tänään tekniikkaa käytetään paljon rajavalvonnassa. Asukkaiden tuki on silti arvokasta.

Sitten sotien paikalliset asukkaat ovat mitä ilmeisimmin paljastaneet pääosan ylittäjistä. Partiotiheys on aina ollut rajallinen. Vanha jälki ei haise koiran nenään.

Luvattomien lentojen tutkinta nojasi vuosikymmeniä asukkaitten havaintoihin. Ketään ei värvätä ”rajavartijoiksi”. Kunnostautuneita on palkittu sopivassa juhlatilaisuudessa.

Rajavyöhyke rajoitteineen on tarpeellinen rajarauhan turvaamiseksi. Se on vuosikymmenten aikana aiheuttanut monesti kitkaa rajamiesten ja väestön välillä.

1940- ja 1950-luvuilla lain pikkutarkka jopa asiaton tulkinta teki elämän vyöhykkeellä hyvin hankalaksi. Metsästys- ja kalastusrajoitukset samoin kuin lupakäytäntö ovat myös koetelleet yhteiseloa.

Kitkatekijöitä on ajan myötä poistettu muun muassa vyöhykkeen merkittävällä kaventamisella ja lupakäytännön järkeistämisellä. Perusrajoitukset ovat tarpeellisina paikallaan.

Rajavyöhykkeen pysyvä asutus on tänään vähäinen. Mökkiläiset ovat sopeutuneet rajaseudun elämään hyvin. Keskinäinen luottamus on yhteinen etu.

Juhani Paakkinen

Imatra

Kansan kanta

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet