Veli-Matti Kosonen

Tulossako vai menossa?

Veli-Matti Kosonen.

Vanhassa Postipankin mainoksessa kyseltiin iltapimeässä kulkijalta, onko tämä tulossa vai menossa. Silloin näet kyseisen pankin konttorit olivat muita myöhempään auki.

Seurakuntapappina ollessani meillä vallitsi samanlainen tunnelma. Tehtävästä toiseen kiiruhtaessani käväisin välillä kotosalla. Samalla saatoin myös viettää pienen hetken leikkien lasteni kanssa. Ja taas mentiin.

Joskus kotiin tullessani 6-vuotias tyttäreni kysyi jo heti eteisessä: ”Isi, milloin sinä lähdet?”

Tytär halusi etukäteen tietää, kuinka kauan isillä sillä kertaa olisi mahdollisuus yhdessä olemiseen, jota hän odotti ja kaipasi. Silloin tajusin kipeästi sen, että kiireitteni ja vaihtelevien työaikojeni tähden en ollut voinut viettää kylliksi aktiivista aikaa lasteni kanssa.

Arvokkainta, mitä isä ja äiti voivat lapsilleen antaa, on aika ja läsnäolo. Lapsi tuntee turvattomuutta, jos hän ei ympärillä hääräävistä aikuisista oikein tiedä, ovatko nämä tulossa vai menossa, lähtemässä vai jäämässä – tai jopa jättämässä.

Viikko sitten vietetty helatorstai on kirkkovuodessa Kristuksen taivaaseen astumisen päivä. Opetuslasten kolmen vuoden yhdessäolo Jeesuksen kanssa näytti aluksi päättyvän hänen ristinkuolemaansa. Mutta sitten ylösnousemus oli tuonut Jeesuksen kuukaudeksi takaisin. Ja nyt taas koitti eron hetki.

Toisin kuin tavallisesti, tämä poislähtö toi lähtijän jopa pysyvästi lähemmäksi kuin fyysinen maailmaan jääminen. Jeesuksen viimeiset sanat opetuslapsilleen kuuluivat: ”Minä olen teidän kanssanne kaikki päivät maailman loppuun asti.” (Matt. 28:20)

Pienen porukan kanssa voi viettää kaikki päivänsä, mutta kaikkien kanssa ei, ainakaan yhtä aikaa. Siksi tarvittiin Kristuksen astuminen taivaaseen.

Jeesuksen opetuslasten joukko ei jäänyt orvoksi. Herra on aina Hengessä mukana. Jeesus meni, helluntai tuli. Läsnäolijaksi lähetettiin Pyhä Henki.

Ei sillä väliä, onko tulossa vai menossa. Taivaan Konttori on auki. Yötä päivää. Loppuun asti.

Veli-Matti Kosonen

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet