LukijaltaTällä palstalla julkaistaan lukijoiden mielipidekirjoituksia.

Mielipide: Kiskot mahdollistavat pienetkin ilmastoteot

Imatralainen ja Lappeenrannan Uutiset kirjoittivat (27.2.2019), että Ruokolahden Rajun lentopallon C-tytöt ovat nykyään tuttu näky VR:n raiteilla.

11 pelaajan ja kolmen huoltajan ja valmentajan tiimi pallo- ja pelikasseineen on herättänyt hilpeyttäkin kanssamatkustajissa niin kaukojunissa kuin pääkaupunkiseudun lähijunissakin. Vastikään joukkue kävi pelimatkalla Vantaalla junalla. Joukkue perusteli tätä ennen kaikkea turvallisuussyillä.

Mielestäni Ruokolahden Rajulle voisi yhtä hyvin antaa erityismaininnan ilmastoystävällisestä tavasta matkustaa.

Nämä pienet valinnat vaikuttavat ilmastoon positiivisella tavalla. Kun nuoria polvia opetetaan käyttämään junakyytiä, se kantaa hedelmää myös aikuisuudessa.

Kun itse olen muuttanut Imatralta Kotkaan, kaipaan suoraa junakyytiä Helsingin suuntaan erityisen kipeästi. Eteläinen Kymenlaakso on koko vaalipiirin alueella ainoa kolkka, missä juna ei ole todellinen vaihtoehto.

Täältä puuttuu suorat kiskoyhteydet. Tästä syystä pidän erittäin tärkeänä asiana sitä, että Itäinen Rantarata otetaan mukaan seuraavan hallituskauden raideliikenteen kehittämissuunnitelmiin, vaikka oikorata Kouvolasta Porvooseen onkin noussut ainakin puheen tasolla sitä tärkeämmäksi hankkeeksi.

Todellisuudessa Itärata-nimellä kulkevan oikoradan vaikutus matka-aikoihin olisi noin 10–15 minuuttia, joten vaakakupissa ovat hieman yli kymmenen minuutin matkahyöty vs. paljon laajemmat ilmastohyödyt siitä, että koko vaalipiirin alue olisi junayhteyksien varressa.

Mielelläni antaisin tulevaisuudessa täkäläisillekin seuroille mahdollisuuden tehdä pieniä ilmastotekoja vaihtoehdolla valita juna bussikyydin sijaan.

Hanna-Kaisa Lähde (vihr.)

kansanedustajaehdokas

Kotka

Lukijalta

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet