Toimitukselta

Pääkirjoitus: Joko sinä olet kokeillut?

Viime viikon perjantaina se tuli ”tarjolle”. Imatralaisen vaalikone. Joko sinä olet kokeillut, löytyisikö oma ehdokkaasi sitä kautta?

Vaalikoneemme koostuu 25 kysymyksestä, joissa käsitellään puheenaiheita valtakunnalliselta tasolta oman alueemme ”kuumiin perunoihin”.

Vaalikoneen väittämissä pureudutaan muun muassa poliisien määrään, eutanasiaan, työntekijöiden irtisanomisiin ja venäläisten kiinteistökauppoihin.

Vaalikone on oiva tapa etsiä itselleen sitä oikeaa ehdokasta. Omia vastauksiaan voi miettiä ajan kanssa, ja ehdokkaisiin voi tutustua ajan kanssa. Ja juuri silloin, kun itselle sopii.

H-hetkeen eli vaalipäivään on nyt aikaa reilu kuukausi. Tästä lehdestä alkaen mekin olemme tiiviisti mukana vaalimeiningeissä.

Vaalikoneen satoa puretaan viikoittain juttumuotoon, tässä lehdessä käsittelyssä on maahanmuuttajiin liittyvä teema.

Osa lukijoistamme on hyvin kiinnostunut vaaleista, osaa ei voisi vähempää kiinnostaa.

Osaa kiinnostaa nyt, mutta he ehtivät vielä kyllästyä, ennen kuin on aika mennä uurnille.

Joillekin vaalikevät merkitsee ilmaista makkaraa ja pullaa eri puolilla kaupunkia, ja siinä se.

Äänestämisen tärkeyttä ei voine liikaa korostaa. Kun ehdokkaista valitaan joukko edustamaan kansaa, olisi suotavaa, että mahdollisimman suuri osuus kansasta on tätä valintaa tekemässä.

Eduskuntavaalit käytiin edelliskerran vuonna 2015, ja tuolloin oman vaalipiirimme äänestysprosentti oli 66. Imatralla äänesti 65,5 prosenttia äänioikeutetuista.

Koko maan osalta äänestysprosentti oli 70,1.

Usein sanotaan, että jos ei äänestä, ei myöskään ansaitse oikeutta valittaa tulevista päätöksistä. Tämän oikeuden käyttöä tai käyttämättä jättämistä ei kukaan valvo eikä rikkeestä sakota, mutta periaate on pätevä. Käytetäänhän sitä muussakin elämässä ja pienemmissä asioissa.

Tuija Horttanainen

Toimitukselta

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet