Veli-Matti Kosonen

Kuka lainaisi viisautta?

Veli-Matti Kosonen.

Lainaan pari linkkiä Facebook-päivityksistä:

”Aika omituista! Samaan aikaan, kun kaikki olemme yhtä mieltä siitä, että ihminen ansaitsee arvokkaan vanhuuden, monin tavoin vanhuus sysätään syrjään ja pois silmistä. Samaan aikaan, kun pääsääntöisesti lähes kaikkialla hoivakodeissamme on ajettu kokonaan alas rahat musiikkiin, teatteriin ja taiteellisiin elämyksiin, lisätään toisaalla mieliala-, masennus- ja unilääkkeitä. Yhteiskunnassamme ei koskaan aikaisemmin ole ollut ikäihmisissämme näin paljon elämänkokemusta ja viisautta. Ja koskaan heitä ei ole kuunneltu näin vähän.” (Joel Hallikainen, hoivakodeissa keikkaileva muusikko, joka nimittää ikäihmisiä kunniakansalaisiksi)

Eija-Riitta Korhola jakoi sivullaan Talouselämän uutisen, jossa käsiteltiin Kelan viime syksynä muuttuneita sääntöjä, joilla kilpailutetaan vaikeavammaisten aikuisten ja lasten lääkinnällistä kuntoutusta.

Pieni säästö (3 euroa) yhdessä hoitokerrassa tuottaa joissakin tapauksissa jättikustannukset kokonaisuudessa (18 000 euroa).

Tiedämme kymmeniä edellä mainittujen kaltaisia esimerkkejä. Niiden seurauksista kärsivät vaikeavammaiset eli ryhmä, jonka pitäisi olla yhteiskunnan erityisessä suojeluksessa.

Siitä kärsivät myös pienet palveluntuottajayritykset, jotka ovat erikoistuneet vaikeavammaisten kuntoutukseen. Niistä moni joutuu lopettamaan toimintansa, jos tilanne ei muutu todella nopeasti.” (Talouselämä-lehti)

Näissä epäkohdissa ei puhu rakkaus, vaan raha. Eikä aina sen puute. Päinvastoin: Suuret voitot suurille, pienet teot pienille.

Tarvittaisiin viisautta nähdä metsä puilta. Sydämellä näkee parhaiten.

Pitäisikö perustaa VVV-puolue Vanhusten, Vammaisten ja Väliinputoajien asialle? Kuka tahansa meistä voi joskus olla joku heistä.

Lainarahaa kyllä saa, mutta löytyisikö jostain järkeä – vaikka lainaksi?

Kyllä: ”Jos joltakin teistä puuttuu viisautta, anokoon sitä Jumalalta, joka antaa kaikille alttiisti ja soimaamatta, niin se hänelle annetaan.” (Jaakobin kirje 1:5)

Veli-Matti Kosonen

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet