Veli-Matti Kosonen

Minun jouluni koskettavin kokemus

Joulupukkina käväisin muutamassa lapsiperheessä. Riemua riitti pakettien paljouden keskellä. Ei tietoakaan pula-ajasta!

Sen kohtasin hoivakodissa vieraillessani. Lahjoja olivat toki tontut paikalle toimittaneet. Niitä ei puuttunut. Joulupukin nähdessään iäkäs nainen sängyssään silmät loistaen ihmetteli, miten saatoin tuntea hänet ja tietää nimenkin. En raaskinut kertoa, että luin sen lapusta sänkynsä päädyssä.

Sitten vanhus tarttui vasemmalla kädellään – oikea oli halvaantunut – joulupukin paljaaseen käteen ja painoi sen poskelleen, vuorotellen molemmille. Tovin häntä siinä silittelin, otsaa ja tukkaa myös.

En meinannut saada kättäni irti tämän halipulaa potevan potilaan napakasta otteesta. Puheestaan sain sen verran selvää, että vielä puuttui pusu!

Hygieniasyistä saatoin vastata toiveeseen vain tarjoamalla tekopartaisen poskeni pusuaan vastaanottamaan. Lieneekö vastannut yhtään esitettyä toivomusta tai tarvetta?

Tässä tämän jouluni koskettavin kokemukseni, joka sai liikkeelle monta mieltä yhä vaivaavaa ajatusta. Kuinka paljon ihmisen ja ihon ikävää, hyvän kosketuksen kaipuuta ja halipulaa hoivakotien sängyissä lepääkään?

Näin samalla reissulla muutakin: kaikkensa antavan henkilökunnan resurssi- ja aikapulaa, syöttäjäpulaa, läheisten ja omaisten vierailupulaa…

Vain yksi omainen oli paikalla pukin käynnin aikana.

Peiliin katsomisen paikka olisi omaisilla, etenkin niillä lähiseuduilla asuvilla. Heidän poissaololleen vanhain- ja hoivakotien sängyissä ei kaivata selityksiä. Silitystä kylläkin. Läsnäoloa. Kedestä pitämistä. Terveisten tuomista. Muulloinkin kuin jouluna – joulupukille delegoituna!

Aikuinen lapsi, kunnioita isääsi ja äitiäsi. Se on 4. käsky. Ei toivomus. Paitsi sen vanhan isän tai äidin.

Mutta pahin pula taitaa asua päättäjiemme päässä ja sydämessä. Hehän toimillaan säätelevät elämänsä ehtoota viettävien kansalaistemme hyvän hoidon saamisen mahdollisuuksia.

Tai niiden pulaa.

Veli-Matti Kosonen

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet