LukijaltaTällä palstalla julkaistaan lukijoiden mielipidekirjoituksia.

Kansan kanta: Yrityksiä sinne, missä ihmiset ovat

Helsinkiläisen kauppakeskus Redin ja joidenkin muiden vastaavien ongelmat ovat poikineet keskustelua siitä, investoidaanko tällaiseen liiketoimintaan aivan liikaa.

Kyse ei ole pelkistä investoinneista, vaan myös siitä, miten kauppaa ja palveluja halutaan kehittää.

Nähdäänkö parhaana ratkaisuna se, että kaupat keskittyvät ja että niiden luo pääsee vain omalla autolla (mikäli julkista liikennettä ei tarkoitusta varten erikseen ole)?

Pääkaupunkiseudun virheistä pitää ottaa opiksi. Kuntien ja muiden toimijoiden tulee ymmärtää (alkaen kaavoituksesta ja liikenteen suunnittelusta päätyen konkreettisiin hankintapäätöksiin), että riski-investoinnit jättikeskuksiin saattavat tulla meidän kaikkien maksettaviksi.

Redin tapauksessa yrittäjäjärjestön edustaja "oli huolissaan" ja totesi, että "ei ole ponnisteltu tarpeeksi".

On kuitenkin ollut aivan liikaa hypetystä siihen suuntaan, että yrittäjiä tarvitaan koko ajan lisää ja että yrittäjäksi ryhtyminen on ratkaisu paitsi henkilökohtaisiin toimeentulon ongelmiin myös yhteiskunnan kehitykseen ylipäätään.

Kuuluu aika vähän epärealististen haaveiden kritiikkiä ja hillintää. Yrittäminen ei todellakaan ole "ratkaisu kaikkeen".

Yrityksiä kyllä tarvitaan, oikeissa paikoissaan isojakin kauppoja. Niitä ei kuitenkaan ole syytä pinota pelloille odotuksin, että asiakkaat ryntäävät joukoittain aina sinne missä yritys on.

Kasvulle näyttäisi olevan tarvetta niin päättäjien ja kuluttajien toiminnassa kuin meidän kaikkien asenteissa. Yrityksiä tarvitaan siellä, missä ihmiset ovat.

Lukijalta

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet