Toimitukselta

Hyvä paikka kasvaa

Iiris Rannio

1970-luvulla Lappeenranta oli hyvä paikka kasvaa. Leikkipaikoiksi riitti niin joutomaita kuin puistojakin ja monta uimarantaa. Talvisin luisteltiin Vanhalla kentällä ja laskettiin pulkalla sotilassairaalan mäkeä ja kuin itsestään hiihtoladut ilmestyivät lähimetsiin. Kotitalossa oli hyvin yhteisöllinen meininki. Lapsia oli paljon ja naapurit katsoivat muidenkin kuin omiensa perään.

Kotini oli hyvä, muttei varakas. Onneksi kaupungissa oli tarjolla paljon ilmaisia asioita, joista nyt olen kiitollinen. Tässä vain muutama: Koulu. Olin musiikkiluokalla, mistä on ollut minulle paljon iloa molemmissa koulutuksissani ja työelämässäni. Minulla oli opettajia, jotka veivät oppilaita luontoretkien lisäksi myös museoihin ja teatteriin. Rakkaimmat harrastukseni, nuorisokuoro ja teatterin nuorisolinja, eivät maksaneet mitään. Ja miten tärkeä kirjasto olikaan! Tajusin ilmaisen ja kaikille avoimen kirjaston erityisyyden vasta, kun ylioppilaskirjoitusten jälkeen vietin kesän ulkomailla.

Kollegani Aino Kivi käynnisti äskettäin kampanjan #EnOlisiTässä, joka kehottaa meitä kaikkia miettimään, mitä olemme yhteiskunnalta saaneet. Lapsuudessani koulutus ja kulttuuri nähtiin satsauksena tulevaan. Onnekasta! Olen sukuni ensimmäinen ylioppilas ja maisteri, hyvinvointiyhteiskunnassa kasvanut.

Lappeenrannan 325-vuotisjuhlissa kesällä 1974 seisoin pienenä kuorolaisena Kimpisen kentällä laulamassa muiden nuorisokuorolaisten kanssa Huomispäivän asukkaiden laulua.

Mikään kaupunki ei ole muuta

mitä sen tekijät, ihmiset, on.

Se on vain pelkkää kiveä, puuta,

kuollut kuori ja eloton,

elleivät ihmiset siinä elä!

Huomenna tämä kaupunki on meidän!

Me tuolloin Kimpisen kentällä laulaneet teemme nyt päätöksiä, jotka vaikuttavat pitkälle tulevaisuuteen, tämän päivän lasten elämään ja aikuisuuteen. Toivottavasti meillä on viisautta varjella kaikkien tasapuolista oikeutta koulutukseen ja kulttuuriin.

Iiris Rannio
ohjaaja
Lappeenrannan kaupunginteatteri

Toimitukselta

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet