Veli-Matti Kosonen

Ihqut ärsöfraasit

Sain tässä taannoin omiin pikku kätösiini Suuren ällösanakirjan, piinakiinaa pitkässä juoksussa. Siinä esitellään öpauttiarallaa 4000 hakusanaa ja sanontaa suomalaisen läpändeerauksen mielikkejä ja inhokkeja.

Oli hiinä ja hiinä ettei meikämandoliinilla aamukahvi lörähtänyt väärään kurkkuun. Ihan hypin yläpystyä. Hojo hojo. Wautsi!

Tota noin, elikkäs tässä sitten malliksi niinku sellasii puhekielen kauheimpia ja kauneimpia kukkasia. Aikuisten oikeesti, älkää nyt vaan tykätkö kyttyrää. Näillä mennään. Oolsprait! Pysykää kanavalla.

Koululaiset lähtivät syyslomilleen lomps. Ulkomailla he joutuivat puhumaan lontoota. Joku kuului myös puhuvan norjaa isoon luuriin baareiltuaan ja otettuaan perseet olalle. Sitä se alkomahooli teettää. Asia on juurikin niin. Että silleen.

Sukulaismies on kätsy käsistään, etenkin sähkötöissä. Kerran siltä hajosi kaksitariffikolmivaihevaihtovirtakilowattituntimittari. Nou hätä. Jeesusteipillä se ehjäsi vehkeen. Kyllä katajainen kansa keksii! Heitettiin yläfemmat onnistumisen kunniaksi.

Kokemuksen syvällä rintaäänellä sanon, että niillä, jotka talvi taas pääsi yllättämään kesärenkaat alla, ei ole kyllä kaikki inkkarit kanootissa eikä väinöt linnassa. Sama vika Rahikaisella. Ajoissa varautuminen olisi halpa henkivakuutus. Carpe diem! Oikein hyvää tähänastista päivää vaan kaikille tasapuolisesti. Hyvää jatkoa, jos ei oma riitä.

Mitä välii! EVVK. Ehkä otan ehkä en. Alko ei ole ongelma. Ketä sano, että elämä on laiffii? Tää on ihan parhautta. Voimaannuttavaa. Asioilla on tapana järjestyä. Mikä ei tapa se vahvistaa.

Suattaapi olla niinnii tai suattaapa olla olematannii. Vastuu siirtyy kuulijalle.

Mitä jäbä duunaa? Jeesus tulee, oletko valmis? Toivottavasti sitä ennen Hyvä Paimen ehtii pelastamaan kaikki elämän merelle eksyneet lampaat siipiensä suojaan. Sanoo sitten: ”Tulin vaikka lupasin.”

Enään en sano enempää. Se on siinä!

Näihin kuviin ja näihin tunnelmiin. Kuvioissa mukana pilkettä silmäkulmassa

Kirjoittaja on imatralainen teologi.
Veli-Matti Kosonen

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet