Reijo Tossavainen

Perinteinen media salaa ja vääristelee tarkoitushakuisesti

Olen nyt eläkkeellä, mutta lähes koko aikuisikäni olen toiminut eri tehtävissä lehtialalla. Kaikkien noiden käytännön vuosien jälkeen arvioini toimittajien työstä on jokseenkin ikävä.

Yhä enemmän toimittajat käyttävät työnantajansa suomaa mahdollisuutta oman maailmankuvansa mukaiseen "valistukseen". Omana ihanteenani olen pitänyt objektiivista ja neutraalia journalismia, joka jättää johtopäätösten teon lukijalle.

Tänä päivänä perinteisen median tilanne on todella surkea. Se käyttää häikäilemättä valtaansa muokatakseen asenteita ja luodakseen yksipuolisen kuvan ympäröivästä maailmasta.

Esimerkkinä olkoon ajankohtainen maahanmuutto/siirtolaisuus/pakolaisuus. Valtamediaa seuratessa syntyy kuva, että kaikki tulijat ovat mitä suurimman vainon kohteena. Käytössä on vain sana pakolainen, vaikka oikeasti pakolaisia tänne tulijoista on vain pieni osa.

Jopa keskustelu yritetään tukkia. Sallitaan vain pakolaismyönteinen kirjoittelu tai ei sallita ollenkaan.

Onneksi maailma muuttuu. Enää emme ole yksin sen varassa, mistä toimittaja/lehti katsoo aiheelliseksi kertoa ja miten se sen tekee.

Onneksi on niin sanottu sosiaalinen media eli some. Siellä sana on vapaa ja tulee pysymään myös vapaana. Toki sielläkin on kaikenlaista tavaraa. On paikkansapitävää ja väärää tietoa. Ihan niinkuin perinteisen median puolella. Siksi aina vain lisääntyvän infotulvan keskellä medialukutaidolla on aiempaa suurempi merkitys.

Perinteinen media on rajun muutoksen kourissa. Levikit ja mainostulot tippuvat vuosi vuodelta. Saneeraukset seuraavat toinen toisiaan.

Samaan aikaan riippumattomat netissä toimivat julkaisut lisäävät lukijamääriään ja ottavat yhä vahvemmin oman elintilansa. Yhtenä myönteisenä esimerkkinä on Uusi Suomi. Toki sekin toimii perinteisestä mediasta tutuista lähtökohdista. Lehdessä hyväksytään julkaistaviksi vain mielipiteet, jotka ovat toimituksen asettamien raamien sisällä.

MV-lehti on pirteä ja rajusti lukijoitaan lisännyt somejulkaisu. Sen jopa anarkistinen asenne perinteiseen mediaan rikkoo totuttuja journalismin rajoja. Joskus lehdessä on perinteisen median tapaan myös väärää tietoa. Perinteisestä mediasta poiketen silloin ovat useimmiten syynä vähäiset toimitukselliset resurssit, ei tarkoituksellinen  vääristely.

MV-lehti on erittäin suositeltava sen vuoksi, että se kertoo usein ne asiat, jotka perinteinen media jättää kertomatta tai värittää yksipuolisesti. Se myös hanakasti oikaisee perinteisen median levittämää väärää tietoa. Tässä yksi esimerkki ajankohtaisesta ja tärkeästä asiasta http://mvlehti.net/2015/09/19/miten-media-valehtelee-paivan-kuvat/

MV-lehti on jo kymmenen luetuimman joukossa, vaikka mukaan lasketaan myös perinteiset isot mediat. Lukijamäärä on kasvanut rajusti sen jälkeen, kun perinteiset mediat aloittivat maahanmuuttokeskustelun aiempaa tiukemman sensuroinnin.

Reijo Tossavainen

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet