Kannala

Imatra oli vaalien suuri häviäjä

Vaalien tulosta saatiin jännittää viime metreille saakka. Etelä-Karjalan osalta lopputulos oli se, että läpi meni kuusi ehdokasta: kaksi demaria, kaksi keskustalaista sekä yksi kokoomuslainen ja yksi perussuomalainen. Uuden vaalipiirin myötä Etelä-Karjala siis hävisi kaksi paikkaa. Valitettavaa.

Kaakkois-Suomen vaalipiiristä eduskuntaan nousi 17 edustajaa. Eniten paikkoja, eli viisi, sai vaalivoittaja keskusta. Sdp menetti kaksi paikkaa ja jäljelle jäi neljä, sama määrä kuin paikkamääränsä säilyttäneillä perussuomalaisilla. Kokoomus piti asemansa ja sai läpi kolme ehdokasta. Uuden vaalipiirin suotuisalla myötävaikutuksella myös vihreät sai yhden edustajan läpi.

Imatran osalta vaalipäivä oli murheellinen: kaupungin molemmat edustajat menettivät paikkansa. Sdp:n Jukka Kärnä totesi heti vaali-iltana, että muut ovat hoitaneet hommansa häntä paremmin. Kampanjointi näyttikin siltä, että paljon julkisuutta saanut ay-mies oli itse liian varma läpimenostaan. Kokoomuksen Anu Urpalaisen kohdalla ongelma oli kokoomusäänien hajaantuminen useille ehdokkaille. Urpalaisen kampanja oli myös varsin maltillinen. Imatran putoajien yhteinen ongelma oli se, että ääniä tuli aivan liian vähän kotikaupungin ulkopuolelta. Nyt on mielenkiintoista nähdä, kuinka voimallisesti kaksikko käyttää vapautuvan ajan ja alkaa lisävaikuttaa Imatran paikallispolitiikassa.

Perussuomalaisten kesken odotin ennakkoon tiukempaa vääntöä lappeenrantalaisten Jani Mäkelän ja Ilpo Heltimoisen välillä. Lopputulos oli kuitenkin selvä: Mäkelä voitti kisan ylivoimaisesti ja nousi uutena kasvona eduskuntaan. Se tosin voi jättää Heltimoiselle enemmän tilaa kuntapolitiikkaan.

Vasemmisto oli vaalien suurin häviäjä myös Kaakossa. Myös perussuomalaiset ja kokoomus menettivät kannatustaan, mutta säilyttivät paikkamääränsä. Kokoomuksen kannatuskin tippui vain 0,8 prosenttia. On mielenkiintoista seurata, miten politiikkaa maakunnassa alkaa muuttua, kun perinteinen vasemmisto menettää asemiaan. Rakennemuutos ei siis ole vain teollisuuden yksinoikeus, se koskee myös politiikkaa.

Twitter: @KarriKannala

Kirjoittaja on Imatralaisen päätoimittaja ja kustannusjohtaja.

Kannala

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet