Paikalliset

Matti Mononen palaa auto-onnettomuuden, mykoplasman ja muiden vaikeuksien jälkeen

Seiväshyppääjä Matti Mononen myöntää, että tuntui hyvältä laittaa numero rintaan puolentoista vuoden tauon jälkeen.

Heikki Kemppainen

Lappeenrannan Urheilu-Miesten seiväshyppääjä Matti Mononen on osoitus huippu-urheilijan sinnikkyydestä.

Auto-onnettomuus, loukkaantumiset ja edes mykoplasma-bakteeri eivät ole miestä lannistaneet, vaan puolitoista viikkoa sitten hän palasi takaisin kilpakentille Turussa Kupittaan hallissa puolentoista vuoden tauon jälkeen. 515 ylittyi Turussa.

– Hyvälle tuntui, 29-vuotias Mononen myöntää.

Hän alkoi harjoitella kainalosauvoilla kulkiessaan jopa uimahallissa ja teki 5 000 vatsaliikettä päivässä kuutena päivänä viikossa.
– Vaikka tulokseen olin pettynyt, tuntui hyvältä laittaa jälleen numero rintaan.

Mononen asuu tällä hetkellä Imatralla. Urheilijan tämän vuoden tavoite on selkeä. Hän aikoo ylittää Helsingin kesän EM-kisojen karsintarajan, joka on 550. Ja sen jälkeen on ehkä vuorossa olympiakisojen A-raja 572, mutta Monosella ei ole mitään kiirettä kisakoneeseen.

– Etenen askel kerrallaan, Mononen toteaa.

Matti Monosen ja hänen valmentajaisänsä Markku Monosen elämä sai uuden käänteen seitsemän vuotta sitten hieman Utista itään. He olivat palaamassa onnistuneelta Etelä-Afrikan leiriltä. Yhtäkkiä rekkaa ohittaessa sohjossa auto lähti pyörimään, rekka tönäisi auton toiselle kaistalle, josta tuli vastaan toinen rekka.

Matti ja hänen isänsä eivät muista törmäyksestä enää mitään. Matti heräsi siihen, että jalat eivät liikkuneet. Hänen isänsä joutui teho-osastolle.

– Törmäyksessä auto lyheni melkein pari metriä, Markku Mononen naurahtaa nyt jälkikäteen.

– Onnettomuuden jälkeen oppi elämään päivän kerrallaan, Matti jatkaa.

Matti aloitti harjoittelun niin pian kuin mahdollista onnettomuuden jälkeen. Hän ei halunnut antaa periksi. Hän alkoi harjoitella kainalosauvoilla kulkiessaan jopa uimahallissa ja teki 5 000 vatsaliikettä päivässä kuutena päivänä viikossa. Yhteensä hän teki 30 000 vatsaliikettä viikossa.

Kausi 2006 sujuikin hyvin, mutten sitten ei enää kulkenut. 2007 oli huono kausi, 2009 olkapäähän tuli hänelle repeytymä, 2010 hän tippui seiväskuoppaan Norjassa ja 2011 mykoplasma-bakteeri nosti kuumeen puoleksi vuodeksi.

Liitto, olympiakomitean valmennusringit ja sponsorit katosivat, rahat loppuivat eikä jääkaapissa ollut muita kuin valot. Sen jälkeen hän vaihtoi seuraa.

– Harva uskoi, että Matti tulee enää kilpakentille, Monosen nykyisen seuran, Lappeenrannan Urheilu-Miesten kunniapuheenjohtaja Pentti Viskari toteaa.

Matti toivookin, että sponsorit tekisivät urheilijoiden kanssa pitkäaikaisia sopimuksia ja urheilijaan luotettaisiin loukkaantumisenkin sattuessa.

Perhe, avopuoliso, lähipiiri ja uusi seura auttoivat seiväshyppääjää jatkamaan treenaamista.

– Nautin siitä, että pääsen treenaamaan terveenä eikä tarvi jatkuvasti syödä särkylääkkeitä, hän kertoo.

Monosella on plakkarissa useita kirkkaimpia SM-mitaleja ja EM-kisojen neljäs sija 2006. Hän on kilpaillut MM-kisoissa 2003 ja 2005 ja Ateenan olympialaisissa 2004. Ennätyksensä urheilija on hypännyt 2006 Lappeenrannassa Kimpisen kentällä, joka on erityisesti Monosen mieleen.

– Loukkaantumisia ei pidä ajatella. Jos jotain sattuu, niin sattuu. Jos sellaisia käy miettimään, niin mistään ei tule mitään.

– Tärkeintä kisatilanteessa on, että pystyy olemaan siinä hetkessä.

Mononen myöntää, että onnettomuuksien ja loukkaantumisten jälkeen unelma on edelleen kuuden metrin ylittämisessä.

Suomen Lehtiyhtymä on Helsingin EM-kisojen yhteistyökumppani.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat

Autoihinvaraosat.fi