Rakkausruoka on kuin eroottinen esileikki

Sikke Sumarin poika Benjamin Ilmoni kuvasi äitinsä julkaiseman kirjan kuvat. Benjamin valmistui valokuvaajaksi University for the Creative Arts:sta (UK) ja on BA Photography 2010.

Benjamin Ilmoni

Sumarille maistuvat köyhät ritarit, kun hän kaipaa jotain makeaa.

Maito ja Terveys

Äitinsä perinteisen kaalilaatikon Sikke Sumari nimeää omaksi lohturuuakseen.

Kotimaiset Kasvikset/Teppo Johansson

Viron Muhun saarelta kohti Toscanan kyliä suunnistanut Sikke Sumari tunnustaa, että hänen vatsansa toinen kotiseutu on Italian Toscanassa sijaitseva Cretin kylä.

Elämäniloa ja tarmoa puhkuvan naisen mukaan italialainen keittiö luottaa itseensä ja perinteisiinsä. Se pysyy muuttumattomana, vaikka koko muu maailma on innostunut molekyyleistä ja etanapuurosta.

Hän siteeraa Toscanassa, Cretin kylässä asuvaa Ornella-mammaa ”Miksi kehitellä uutta, kun vanhakin on erinomaista?”

Rakkaus ja intohimo hyvään ruokaan kulkeutuvat Sumarin mukaan ruuan valmistajasta sen syöjälle.

– Sen parempaa maustetta maailma ei tunnekaan.

Rakkausherkuiksi Sumari nimeää merenherkut.

– Merenherkkuja voi syödä sormin ja syöttää myös toiselle. Ruokailuhetkestä syntyy eroottinen tunnelataus, ellei suorastaan esileikki, nainen pohdiskelee.

 

Rakkaus ja intohimo, sen parempaa maustetta maailma ei tunnekaan.”

Sumari suositteleekin pimeiden iltojen ratoksi pitkiä nautinnollisia ruuanlaittohetkiä mielimusiikin, hyvän viinin ja parhaan mahdollisen seuran kanssa.

 

– Vähintään kolme ruokalajia kannattaa väsätä. Ja ruokailla myös pitkään ja hartaasti. Siinä ilta vilahtaa ohi ihan huomaamatta.

Parhaimman paikan muodostaa keittiön herkkujen tuoksujen läheisyydessä sijaitseva ruokapöytä, jonka ympärille kerääntyy perheen ja ystävien elämästä nauttiva joukko.

– Toiselle valmistettu ateria on sama kuin sanoisi tälle, että rakastan sinua. Se on aivan liian harvoin käytetty lause näillä leveysasteilla.

Kotoisa ateria tuo hyvän mielen, jos ulkomaailma käy liian kovaksi ja vaativaksi.

Mutta Sumarin keittiössä ei tarjoilla perinteistä lohturuokaa kuten voita, kermaa, sipsejä tai suklaata. Hän arvostaa rakkaudella valmistettua kotiruokaa, joka nautitaan hyvässä seurassa rennosti, rauhallisesti ja hitaasti.

 

Ruokailuhetkestä syntyy eroottinen tunnelataus, ellei suorastaan esileikki.”

Äitinsä perinteisen kaalilaatikon Sumari nimeää omaksi lohturuuakseen.

 

– No, lohturuoka on nimensä mukaisesti ruokaa, joka tuo lohtua silloin, kun vaikkapa maailma murjoo.

Sumari sanoo, että englanninkielisen sanan comfort food voisi kääntää yhtä hyvin myös ’mukavuusruoaksi’ eli ruuaksi, jota syö silloin kun haluaa, että on mukavaa.

– Kaalilaatikko siis on yksi tällainen, toinen on lihapullat ja köyhät ritarit maistuvat, jos makeaa tarvitaan, nainen letkauttaa iloisesti.

Käyttäjän Heli Koivuniemi kuva
Heli Koivuniemi

 

 

Autoihinvaraosat.fi