Puheenaihe

HS: Ulkoministeriön konsulipäällikkö arvostelee ankarasti ulkoministeri Haavistoa – ”Pelon ilmapiiri. Oikeusvaltio vaarassa”

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) on joutunut selittämään päivittäin, onko Suomi kotiuttamassa suomalaisia al-Holin leiriltä.

Johanna Erjonsalo

Konsulipäällikkö Pasi Tuominen arvostelee Helsingin Sanomien haastattelussa ankarasti ulkoministeri Pekka Haavistoa (vihr.).

– Täällä on ministerin toimien takia aivan selvästi pelon ilmapiiri. Jos sellaisen annetaan pesiytyä virkamieskulttuuriin, meidän oikeusvaltio on todellisessa vaarassa. On täysin kestämätöntä, jos virkamiehet saavat kertoa ministerille vain sellaisia asioita, joilla Haavisto kokee edistävänsä poliittisia näkemyksiään, sanoo Tuominen HS:lle.

Erimielisyyksien keskipisteessä on se, miten suomalaisten avustamisesta al-Holin pakolaisleirillä Syyriassa pitäisi päättää. Erimielisyys kärjistyi lokakuussa, jolloin ulkoministeri Haavisto antoi sähköpostitse toimintaohjeen. Tuominen toteaa HS:lle kokevansa, että se oli painostusta, joka vaaransi virkamiesten oikeusturvan.

– Olen ehdottomasti sitä mieltä, että virkamiehen tehtävänä on tarvittaessa tuoda esiin myös sellaisia näkökulmia, jotka ovat ristiriidassa ministerin näkemysten kanssa.

Lisäksi ministerin tyytymättömyydessä Tuomisen toimintaa kohtaan on kysymys myös venäläisten viisumihakemuksiin vaadittavista liiteasiakirjoista, kirjoittaa HS.

Ulkoministeriö on ottanut Venäjällä käyttöön Schengenin viisumisäännöstöön perustuvat liitevaatimukset. Niiden mukaan venäläisten viisumihakijoiden on annettava tiedot tuloistaan tai varallisuudestaan sekä selvitys matkantarkoituksesta. Tuominen kertoo HS:lle saaneensa ministerin kansliasta viestin, jossa ministeri pyytää ottamaan viisumien hakemisessa käyttöön mahdollisimman joustavat menettelyt.

Pekka Haavisto kiistää Pasi Tuomisen väitteet pelolla johtamisesta ja selittää ulkoministeriön ongelmia Suomen EU–puheenjohtajuuskauden tuomilla kiireillä, kirjoittaa HS.

HS:n artikkeli on täällä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat