Puheenaihe

Iltatiivistelmä: Näin hallitustunnustelija Rinne aikoo saada uuden hallituksen kasaan – kaksi kysymystä, neuvottelut sunnuntaina, nimitys tiistaina, luottamusäänestys perjantaina

Tiistaina pääministerin paikalta eronnut Antti Rinne nimettiin torstaina hallitustunnustelijaksi.

Arkisto/Tiina Mutila

Torstaina hallitusneuvottelujen vetäjäksi valittu SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne toivoo, että uusi hallitus saadaan muodostettua ”mahdollisimman pian”.

Eduskuntaryhmät valitsivat Rinteen hallitustunnustelijaksi SDP:n ehdotuksen mukaisesti torstaina.

Hallitustunnustelijana Rinne on esittänyt puolueille kaksi kysymystä, joihin hän toivoo vastauksia lauantaihin 7.12. kello 16 mennessä.

Toinen kysymys koskee toimitusministeristönä toimivan hallituksen ohjelmaa. Sen osalta puolueiden on vastattava, ovatko ne valmiita hyväksymään ohjelman sellaisenaan ja osallistumaan sosialidemokraattien johtamaan enemmistöhallitukseen.

Toinen kysymys on, onko puolueilla kynnyskysymyksiä hallitukseen osallistumiselle.

Varsinaiset hallitustunnustelut ja -neuvottelut on tarkoitus käydä sunnuntaina.

Rinne ennakoi, että jos kaikki sujuu ongelmitta, hallitus voitaisiin nimetä tiistaina ja sen luottamuksesta voitaisiin äänestää ensi perjantaina.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Oppositiossa ratkaisu herätti kritiikkiä.

Kokoomuksen puheenjohtajan Petteri Orpon mukaan kokoomus vastusti Antti Rinteen valitsemista hallitustunnustelijaksi, koska puolue on menettänyt luottamuksensa Rinteeseen.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho piti hänkin Rinteen valintaa outona. Halla-aho oli kuitenkin valmis hyväksymään Rinteen valinnan hallitustunnustelijaksi, koska tehtävä kuuluu suurimmalle puolueelle.

Kuka sitten ottaa hallituksen vetääkseen?

SDP:n puoluehallitus päätti pääministeriehdokkaan valinnan etenemisestä niin ikään torstaina.

Päätöksen mukaan SDP:n puoluevaltuusto kokoontuu valitsemaan pääministeriehdokkaan sunnuntaina kello 17.30 Helsingissä.

Pääministerikisaan ovat ilmoittautuneet tähän mennessä liikenne- ja viestintäministeri, varapuheenjohtaja Sanna Marin ja eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman.

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Eronnut Antti Rinne astui vihdoin median eteen, aikoo jatkaa Sdp:n johdossa – "Kyllä tästä silti rupi jää"3.12.2019 13.38

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat