Paikalliset

Itä-Suomi yhteisvoimin Savonlinnan tukena kulttuuripääkaupunkihaussa

Jouni Hynyselle myönnetään Ilmiömäiset-tunnustus.

Etelä-Savon maakuntaliitto

Savonlinna on Itä-Suomen neljän maakunnan yhteinen ehdokas Euroopan kulttuuripääkaupungiksi vuodeksi 2026. Hanketta tukemassa ovat myös maakuntien keskuskaupungit Lappeenranta, Mikkeli, Kuopio ja Joensuu. Hanke kulkee nimellä Saimaa-ilmiö 2026.

Imatra ja muutkin paikkakunnat toivotaan mukaan hankkeen keskustelupöytiin, sanoo hankkeen koordinaattori Anu-Anette Varho.

Miksi tällainenkin hanke, ja miksi siitä pitäisi olla kiinnostunut? Otetaan vaikka maine, raha ja kokemus yhdessä tekemisestä.

Turku on laskenut, että vuosi 2011 toi sen tapahtumiin yli kaksi miljoonaa kävijää, ja 260 miljoonan euron vaikutukset alueen talouteen. Lisäksi titteli tuo kansainvälistä näkyvyyttä jo vuosia ennen teemavuotta sekä sen jälkeen.

–Turussakin keskusteltiin, ettäw kannattaako kulttuuripääkaupunkivuoteen panostaa 50 miljoonaa euroa. Mutta se tuli moninkertaisesti takaisin, kertoo kaupungin viestintäjohtaja Saara Malila.

Hänen mukaansa kulttuuripääkaupunkivuosi muutti kaupunkia ja kaupunkilaisia. Opittiin aivan uudenlainen yhdessä tekemisen kulttuuri, ja kaupunkilaiset ovat olleen ylpeitä kaupungistaan ja juuristaan.

– Itä-Suomella on hyvä mahdollisuus menestyä, jos maakunnat onnistuvat tuomaan hakemuksessa esiin alueen omaleimaisuutta ja ilmiömäisyyttä, arvioi valmistelutiimin puheenjohtaja Sari Kaasinen.

lmiömäisyys-pääteeman lisäksi teemoja ovat ”veden voimalla”, ”yhdistävillä silloilla” sekä ”itäisellä ilolla”.

 

Pääteema ilmiömäisyys on näkynyt jo Ilmiömäiset-tunnustuksina, joita on myönnetty henkilöille ja yhteisöille erityisen merkittävästä toiminnasta Itä-Suomen alueen taiteen, kulttuurin, elinvoiman ja yhteishengen edistäjille. Tunnustus on myönnetty jo muun muassa Kulttuuritila Nuijamiehelle, muusikko Jouni Hynyselle sekä Lappeenrannan kaupunginorkesterin kapellimestarille Vytautas Lukočiuselle.

 

Saimaa-ilmiö 2026 -kulttuuripääkaupunkihankkeen tavoitteena on muodostaa uudenlainen verkosto itäsuomalaisten kulttuuritoimijoiden ja heidän sidosryhmiensä kesken sekä vahvistaa ylimaakunnallista yhteistyötä eri toimialojen kesken ja vakiinnuttaa verkostomainen toimintatapa käytäntöön. Hankkeen sisältöjen suunnittelua tehdään Varhon mukaan laajasti osallistaen mukaan eri toimijoita.

Yhtenä osana kokonaisuutta pyritään muodostamaan Itä-Suomen alueelle uusia yhteistyötiimejä esimerkiksi orkesterien, museoiden ja teatterien kesken, jotka suunnittelevat ja ideoivat omalta osaltaan kulttuuripääkaupungin hakukirjaan liittyviä sisältöjä.

Hankkeen nimissä on tarkoitus myös juurruttaa kulttuurin asemaa ja roolia osana Itä-Suomen maakuntien ja kaupunkien strategista kehittämistä. Tällä imago- ja kehittämistyöllä pyritään elävöittämään ja elämyksellistämään Järvi-Suomen kunta- ja kaupunkiympäristöjä.

Omia tapahtuma- ja sisältöideoita kulttuuripääkaupunki-ohjelmasisällöiksi voi jättää hankkeen verkkosivuilta löytyvän Ideanuotta-nimisen lomakkeen kautta.

Hankkeen verkkosivujen kautta voi ilmoittautua myös hanketta varten perustettavaan yhteistyörihmastoon. Jäseniksi toivotaan monipuolisista taustoista tulevia itäsuomalaisia toimijoita tai ryhmiä, jotka voisivat esimerkiksi tuottaa ohjelmasisältöä kulttuuripääkaupunkivuoteen tai haluavat tarjota vapaaehtoistyövoimaa vuoden valmisteluun ja toteuttamiseen.

Euroopan kulttuuripääkaupunki

Euroopan parlamentti ja komissio valitsevat vuosittain kaksi Euroopan kaupunkia kulttuurikaupungeiksi.

Kuluvana vuonna titteliä kantavat Italian Matera sekä Bulgarian Plovdiv.

Titteli myönnetään hakemuksesta vuorotellen eri jäsenvaltioille. Vuoden 2026 kulttuuripääkaupungit ovat Suomesta ja Slovakiasta. Valinnan tekee asiantuntijaraati hakemusten ja suosituksen pohjalta vuonna 2021. Savonlinnan kanssa kilpailevat Oulu ja Tampere.

Suomesta kulttuuripääkaupunkeina ovat aikaisemmin olleet Helsinki vuonna 2000 ja Turku vuonna 2011.

Nimityksellä halutaan korostaa Euroopan kulttuurien moninaisuutta sekä lisätä kulttuurivaihtoa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Lappeenranta mukana Savonlinnan kulttuuripääkaupunki-hankkeessa – asukkailta toivotaan ehdotuksia Ilmiömäiset-tunnustuksen saajiksi12.8.2019 10.45

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat