Puheenaihe

Uniapnea yli 90 prosentilla aivoinfarktipotilaista – väitös: "Luultua yleisempää"

Uniapnea vaivaa lähes kaikkia aivoinfarktin saaneita potilaita. Kuvituskuva.

Agata Anttonen

Aivoinfarkti on yleinen ja kansanterveydellisesti sekä taloudellisesti merkittävä sairaus. Sen aiheuttamat vuotuiset kustannukset Suomessa ovat noin 1,1 miljardia euroa.

Uniapnea puolestaan on yksi aivoinfarktille altistava tekijä, ja uniapneapotilaista noin seitsemän prosenttia sairastuukin myöhemmin aivoverenkiertohäiriöön.

Lääketieteen lisensiaatin Jaana Huhtakankaan väitöstutkimuksessa uniapnea todettiin yli 90 prosentilla aivoinfarktipotilaista.

Puolen vuoden seurannassa uniapnean määrä pysyi edelleen korkeana, ja se vaikeutui suurimmalla osalla potilaista.

Uniapnean esiintyvyydestä suomalaisilla aivoinfarktipotilailla ei ole ollut aiempaa tietoa, sillä aivoinfarktin sairastaneille ei yleensä tehdä unirekisteröintiä.

Oulun yliopistossa tehtyyn tutkimukseen osallistui yhteensä 204 aikuista aivoinfarktipotilasta.

Tutkimustuloksesta odotetaan hyötyä myös ennaltaehkäisevään työhön.

– Uniapnean riskiryhmien seulonta ei ole vielä Suomessa tavallista, mutta aivoinfarktipotilaiden ja erityisesti kohdennettujen riskiryhmien seulonta voisi osoittautua hyödylliseksi sekä potilaiden, terveydenhuollon ammattilaisten että yhteiskunnan kannalta, Jaana Huhtakangas sanoo yliopiston tiedotteessa.

Tutkijan mukaan tulevaisuuden haaste on selvittää, kuinka voitaisiin tunnistaa ne aivoinfarktipotilaat, jotka hyötyvät uniapnean hoidosta heti aivoinfarktin sairastamisen yhteydessä.

Hoitamaton uniapnea haittaa aivoinfarktipotilaan kuntoutumista, pidentää sairaalassaoloaikaa sekä lisää aivoinfarktin uusiutumisriskiä ja kuolleisuutta.

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat