Paikalliset

Vaikuttavia Saimaa-hetkiä ja tarinoita - Mikko Nikkinen teki kirjan

Mikko Nikkinen kokosi Saimaa-elämyksiään kirjaan.

Ilkka Pohjalainen

Vanhempien myötä Saimaa tuli Mikko Nikkiselle tutuksi jo lapsena. Hän kokee olevansa samalla tiellä edelleen omien lastensa kanssa.

Nikkinen työskentelee erilaisten kuva- ja videosisältöjen parissa, pääasiassa muiden tilaaman aineiston toteuttajana. Saimaalla hän nauttii vapaa-ajasta, mutta kamera kulkee mukana. Aina saattaa tapahtua jotakin dokumentoinnin arvoista.

Pitkään erilaisissa luonnonolosuhteissa liikkunut valokuvaaja nauttii päästessään taltioimaan luonnonilmiöitä sekä ihmisen ja luonnon kohtaamisia.

– Vanhemmiten olen taipunut siihen ajatukseen, että jonkin sortin taiteilija olen luonteeltani.

 

Nikkinen julkaisi juuri toisen valokuvakirjansa, Saimaa 365. Sitä tehdessä mieleen on hiipinyt pelko muuttuvasta ilmastosta ja tulevaisuuden talvista.

– Saimaalla on oikeastaan kaksi vuodenaikaa: sulanveden aika ja jäiden aika. Jäiden tulo venyy nykyään Suurella Saimaalla vuodenvaihteen toiselle puolelle ja rospuutto jää lyhyeksi.

Hän pohtii, että alkaako ilmasto jo muistuttaa Etelä-Ruotsia ja riittäkö lumi niihin toimiin, joihin se täällä on perinteisesti riittänyt.

– Iso kysymys on se, hiihdetäänkö tulevaisuudessa enää muualla kuin tykkilumiladulla.

Hän toteaa, että jokainen voi ottaa roolia Saimaan suojelussa ja näkee vastuun erityisesti järvialueen suuryrityksillä. Hänestä vastuuta on kuitenkin kannettu.

– Ympäristövastuullisuus, joka on osa tehokkuutta, on virinnyt jo vuosikymmeniä sitten.

 

Mukana teoksen tyylin löytymisessä olivat taidemaalari Jussi Hyrylä ja kuvataitelija Karoliina Kupias.

Yhdessä taittaja Pasi Romppasen kanssa syntyi rakenteellisesti yksinkertainen teos, jossa on tilaa suurille kuville vähäeleisillä teksteillä.

Kuvalle, jossa ystävä katsoo niemenkärkeen, syntyi erityinen merkitys. Kuvassa oleva Mikko Uimonen menehtyi puoli vuotta kuvan oton jälkeen, ja WWF:n norpanpesien kolausretki jäi viimeiseksi kohtaamiseksi.

Kuviin on tallentunut myös vaikuttava hetki, kun elämänsä norpansuojelutyötä tehnyt Ismo Marttinen nostaa vedestä kuolleen kuutin.

– Halusin kuvakerronnalla nostaa esille ihmisiä, joiden luontosuhde Saimaaseen on aito ja tarinan kertomisen arvoinen.

Teoksen on kustantanut Storymakers, ja sen tuottamista on tukenut Raija ja Ossi Tuuliaisen säätiö. Englanninkieliset käännökset on tehnyt Malcolm Hicks.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Turistit etsivät paikallista arkea ja tarinoita, joita voi pian tarjota kuka tahansa – Uusi alusta kokoaa Saimaan alueen elämyspalvelut14.11.2019 06.10
Järvikeskus Saimaarium avautuu – Koululaisille ja perheille uusi retkikohde30.10.2019 12.15
Ministeriö perusti työryhmän saimaannorpan suojelun ja kalastuksen yhteensovittamiseksi – mukana myös maakuntajohtaja Matti Viialainen18.10.2019 11.13

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat