Paikalliset

Ajankuvia Imatralta – Kosken Kuvaamo avaa vielä kerran ovensa yleisölle.

Eeva Hakalisto esittelee kuvaa Hatakan stereo discosta 1970-luvulta. Alimmassa kuvassa on nuorisoa ja poliiseja.

Ilkka Pohjalainen

Kaikki imatralaiset tunnistavat Kosken Kuvaamon talon. Siellä on käyty vihki- ja rippikuvissa, jonotettu lakkiaiskuvaukseen tai käväisty arkisemmin istahtamassa passikuvaan. Nyt kuvaamon viimeinen yrittäjä Eeva Hakalisto on lopettanut liikkeen sekä arkistoaarteiden kaivamisenkin asiakkaille.

Vielä kerran talo avaa silti ovensa, jäähyväisnäyttelyn merkeissä. Näyttely avautuu 1. joulukuuta kuukaudeksi.

Esillä on noin sata valikoitua vedosta 1950-luvulta alkaen, enimmäkseen mustavalkoisia. Näyttelyvieraat pääsevät kiertämään 70-vuotiaan talon huoneissa. Kuvien lisäksi on esillä muun muassa erikoinen tanskalainen kamera, jolla saattoi ottaa kuvia sarjana. Iso ruskea laatiko muistuttaa hieman soittokonetta.

– Se oli aikanaan liikkeelle hyvä hankinta. Ihme että se on säilynyt, ja vielä noin hyvässä kunnossa, Hakalisto sanoo.

 

Kosken Kuvaamon perusti 1951 Lassi Sinkkonen rakennuttamansa talon kahteen yläkerran huoneeseen.

Lassi ja Rauni Sinkkonen kiersivät ikuistamassa kotien juhlahetkiä, sillä sodan jälkeen kamerat olivat vielä harvassa. Kastejuhla, syntymäpäivät, konfirmaatio, häät ja hautajaiset olivat merkittävä osa työsarkaa. Lassi Sinkkonen toimi myös vuosien ajan sanomalehtien Ylä-Vuoksi sekä Saimaan Sanomat lehtikuvaajana, valtiovieraista kissanristiäisiin.

Lassi kuvasi ja henkilökunta valmisti lehti- ja kotikuvat, myi kamerat ja valokuvaustarvikkeet yhä laajenevalle harrastajajoukolle sekä valmisti amatöörien filmeistä mustavalkoiset kuvat nopealla aikataululla.

1970-luvun alussa Lassin jäätyä eläkkeelle vetovastuu siirtyi Rauni ja Leena Sinkkoselle. Eeva Sinkkonen (myöhemmin Hakalisto) tuli Kosken Kuvaamon palvelukseen vuonna 1975 ja ryhtyi kehittämään yritystä. Leenan vastuulla olivat keikkakuvaukset ja tarvikemyynti, Eeva keskittyi muotokuvauksiin. Yrityksellä oli sivuliike Vuoksenniskalla 1987-2011 Liisa ja Kari Kuisman luotsaamana.

 

Jäähyväisnäyttely keskittyy 1950 ja 1960-luvun dokumenttikuviin, ja valottaa suomalaisen yhteiskunnan muutoksia jälleenrakennuksen vuosina. Näyttely luo katsauksen liike-elämään, muotiin, rautakauppaan, kahviloihin ja baareihin – kuin suoraan Kaurismäeltä – sekä tavallisten ihmisten koteihin ja ajanvietteeseen.

Kuvat tuovat silmiemme eteen palan mennyttä maailmaa, keittiön 1950-luvun lopulta, pojan ja koiran uunin lämmössä räsymattojen päällä lattialla, linja-auton rahastajan työssään. On kuvia puhelinkeskuksesta, sentraalisantroista, poliorokotusjonosta neuvolan ulkopuolella polkupyörät hankeen tyrkättyinä, myymäläautoista, nuorisodiskosta 1970-luvulla. Dramaattisimpia on koskiuomaan suistunut rekka, jota yleisö ihmettelee sillalta.

Tällä kerralla näyttelyssä on vähemmän katunäkymiä, mutta ne ovatkin sitten mielenkiintoisia. Näyttely jatkuu kellarikerrokseenkin, jossa negatiiviarkisto sijaitsee. Dokumenttikuvat vuosilta 1957-70, useita tuhansia, lahjoitetaan Etelä-Karjalan museolle.

Pienen vanhan talon tarina

Näyttely Kosken Kuvaamossa, Tainionkoskentie 16, Imatra

Avoinna 1.12. 2019-1.1.2020 su-ke klo 12-16

Joulun ajan aukiolot: Suljettu 24.-25.12.

Avoinna 26.12.2019.-1.1. 2020 joka päivä klo 12-16

Näyttelyssä esillä olevat vedokset ovat kaikki myytävänä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Kosken Kuvaamo juhlii näyttelyllä10.8.2011 08.59

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat