Paikalliset

Kirill opetteli suomen vuodessa – Nyt hän tubettaa hassuista havainnoistaan

Ensimmäinen levy on tulossa, paljastaa Kirill Sultanshin.

Ilkka Pohjalainen

Kirill Sultanshin tempaa kitaran kaulaansa Lappeenrannan lyseolla ja alkaa laulaa Kari Tapion ”Olen Suomalaista”. Täydestä menee, nuorta miestä ei aksentin perusteella uskoisi syntyperäiseksi venäläiseksi.

Sultanshin kävi viime viikolla Lappeenrannassa tsemppaamassa Lyseon lukion sekä Itä-Suomen koulun oppilaita tavoitteellisesta opiskelusta.

15-vuotiaana hän asui Vologdassa, Moskovasta etelään, eikä osannut sanaakaan suomea. Perhe kävi usein Suomessa, koska isä kävi täällä konserttikeikoilla. Syntyi villi ajatus, että Kirill pyrkisi Suomeen opiskelemaan. Esteeksi nousi tuhansien eurojen lukukausimaksu, johon ei ollut varaa.

Sitten keksittiin, että opiskelemaan pääsee vähällä rahalla, jos opiskelee suomeksi. Esteenä oli, ettei poika osannut kieltä, ja pääsykokeisiin oli aikaa vain vuosi.

 

Etsiskelyn jälkeen Vologdasta löytyi yksi suomenkielentaitoinen opettaja, inkeriläinen 83-vuotias Lilja. Hänen johdollaan alkoi hillitön pänttääminen.

– Minulla oli kortteja, joissa oli sanoja toisella puolella venäjäksi ja toisella suomeksi. Kuntosalikaverini pitivät minulle sanakokeita. Puhuin myös itsekseni keksittyjä dialogeja. Ääntämystä harjoittelin suomalaisista iskelmistä, muun muassa Kari Tapiolta. Dubatut leffat olivat hyviä, kuten Toy Story.

Sultanshin kiersi useat pääsykokeet suomalaisissa oppilaitoksissa. Tampereella tärppäsi. Hän pääsi opiskelemaan Tredun Mediapolikseen media-assistentin linjalle. 16-vuotias muutti Suomeen yksikseen, vailla kontakteja, eväänään Liljan opettama kirjasuomi.

Uusien suomalaisten kavereiden kanssa kielitaito koheni kohisten. Omituista oli aluksi sanojen lyheneminen puhekielessä: tiätsä? missääoot?

Hän suoritti tutkinnon hyvin arvosanoin ja sai stipendinkin. Parhaillaan hän opiskelee Tampereen ammattikorkeakoulun Proakatemiassa yrittäjyyttä ja tiimijohtajuutta.

Sultansihin perusti 2018 oman YouTube-kanavan.

– Sillä oli aluksi 40 tilaajaa. Tavoite oli pari tuhatta. Nyt tilaajia on yli 40 000.

Kanavalla nuorukainen kertoo omista kokemuksistaan Suomessa, kielten ja kulttuurien eroista sekä hassuista havainnoistaan. Hän kertoo yhdeksi tavoitteekseen hälventää ennakkoluuloja ja kertoo rakastavansa sekä Suomea ja suomalaisuutta, että venäläisyyttä.

Sultanshin on saanut elantoa mainostuloista sekä mediaprojekteista.

– Kerron teille nyt myös uutisen. Ensimmäinen sinkkuni tulee parin kuukauden päästä. Laulan sillä suomeksi.

Jotkut saattavat muistaa miehen X-Factor -kisasta, jossa hän selviytyi alkukarsinnoista läpi. Putoaminen vain lisäsi intoa kehittää omaa brändiä.

– Elän nyt tasapainoista elämää. Pienet palaset ovat balanssissa. Haluan auttaa ihmisiä tekemään elämästään parempaa. Jos haluaa jotain oikein kovasti, rajoitteet ovat lopulta vain omassa päässä.

Kirill Sultanshin

Kotoisin Vologdasta, Venäjältä

23-vuotias, asuu Tampereella, avovaimo.

Media-assistentti

Opiskelee yrittäjyyttä

Ihmettelee sauva-kävelyä ja Porin murretta

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Suosikkitubettaja Miklu tähdittää Savitaipaleen nuortentapahtumaa23.5.2019 13.55
Tubettaja Roni Bäck, 24, puhuu koulukiusaamisesta: "Tulin joskus koulusta kotiin silmä mustana – joskus nimittelin muita itse"4.9.2018 06.50

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat