Paikalliset

”Ohjetta täytyy noudattaa” – Koulujen joulujuhlakäytännöt ovat puhututtaneet viime aikoina

Tiernapojat ovat vakio-ohjelmaa koulujen joulujuhlissa. Aihekuva.

Arkisto / Eija Varteva

Kouvolalaisen Naukion yhtenäiskoulun käytäntönä on ollut päättää syyslukukautensa joulukirkkoon, mutta apulaisoikeusasiamies linjasi peruskoulun yhteisen päättäjäisjuhlan järjestämisen kirkossa olevan lainvastaista.

 

Kaukaan koulun rehtori Marika Haapalainen kertoo koulun toteuttavan joulujuhlan aiempien vuosien tapaan ja toteaa tilaisuuden saaneen hyvää palautetta aiempina vuosina.

– Meillä on koulun liikuntasalissa jouluinen juhla, jossa on 2., 4. ja 6. luokkien oppilaiden esityksiä. Adventtikirkko järjestetään erikseen koulun salissa.

 

Haapalainen kertoo, että jos tilaisuuksiin liittyy uskonnollista sisältöä, huoltajat päättävät, mihin tilaisuuksiin lapsi osallistuu.

Kouvolalaiskoulun tilanne ei ole erityisemmin herättänyt Kaukaan koululla keskustelua.

– Opetushallituksen ohje on, että koulun tilaisuus voi sisältää pienimuotoista suomalaiseen perinteeseen sisältyvää ohjelmaa.

 

Haapalainen kokee, että tietoisuus koulun juhlien osalta on lisääntynyt ja ohjeistukset ovat selvät. Kun niiden mukaan toimitaan, ei synny ongelmia.

Hän arvelee, että uskonnollissävytteisten tilaisuuksien ei koeta enää olevan osa koulun automaattista toimintaa ja myös ne, jotka eivät osallistu, halutaan huomioida.

– Itse olen tietoinen asioista. Ohjetta täytyy noudattaa täsmällisesti, ja niin on tehtykin. Kirkolliset tilaisuudet järjestetään erikseen.

 

Ruokolahden koulun rehtori Kari Stenbergin mukaan suunnitelmissa on yhteistyö seurakunnan kanssa samalla periaatteella kuin ennenkin.

Stenberg kertoo suunnitelmissa olleen oppilasesityksiä ja kauneimpia joululauluja. Kaikki ovat hänen mukaansa olleet aiempina vuosina tyytyväisiä, ja juhlaan osallistuukin paljon myös lasten vanhempia ja isovanhempia.

– Kokoonnuimme kirkossa, sillä se on paikka, johon hyvin mahdumme. Viime vuonna paikalla oli varmaankin lähemmäs tuhat ihmistä.

Kouvolalaiskoulun tilanteesta ei Ruokolahden koululla olla juurikaan keskusteltu.

– Katsotaan, tuleeko Opetushallitukselta lisää ohjeistuksia. Juhla on siirrettävissä myös koululle.

Vuoksenniskan koulu­keskuksen apulaisrehtori Leila Riihinen kertoo koulun järjestäneen viime vuosina erilaisia syksyn koulutyön päättäviä juhlia. Toissa vuonna oltiin kirkossa, viime vuonna koululla perinteisten laulujen ja näytelmien kera.

Tänä vuonna 1.–4. luokan oppilaat viettävät joulujuhlaansa koulun uudessa rakennuksessa joululaulajaisten parissa.

Isompien, 5.–9.-luokkalaisten kanssa juhlan eteneminen on Riihisen mukaan vielä suunnitteilla.

– Omalla koululla olemme, ja todennäköisesti juhlaan yhdistetään isommilla joulupuuro. Työryhmä kokoontuu tällä viikolla miettimään päivää tarkemmin.

Riihinen myöntää perinteitä sisältävän aiheen aiheuttavan pohdintaa.

– Olemme keskustelleet sen verran, mitä mediassa on aiheesta puhuttu. Nyt järjestämme juhlan koululla ja kuuntelemme, mitä Opetushallitus linjaa.

Tällä hetkellä Vuoksenniskalla ei ole suunnitelmissa järjestää koulun tilaisuuksia kirkossa.

Riihinen peräänkuuluttaa tasapuolisuutta koulun järjestämissä juhlissa, kuten kaikessa muussakin koulun toiminnassa.

Missä joulujuhla?

Eduskunnan apulaisoikeusasiamies linjasi hiljattain, ettei peruskoulun joulujuhlaa tai muuta lukukauden päättäjäisjuhlaa tulisi pitää kirkossa.

Opetushallituksen mukaan apulaisoikeusasiamies Pasi Pölösen päätös on linjassa Opetushallituksen nykyisen ohjeistuksen kanssa.

Opetushallitus on jo aiemmin suosittanut, ettei kirkkoa tulisi käyttää koulujen päättäjäisjuhlien järjestämiseen.

Opetuksen järjestäjät ja koulut päättävät juhlista ja niiden sisällöstä, jossa voi olla myös joitakin uskontoon viittaavia elementtejä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

MT: Eduskunnan apulaisoikeusasiamiehen mukaan koulun joulujuhlaa ei saa järjestää kirkossa9.11.2019 11.38
Nimetön ilmianto vei koulusta uskonnollisen joulujuhlan – Yle: "Vanhemmat pelkäävät leimautumista"19.12.2018 08.37

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat