Paikalliset

Digisovellus diabeteksen ehkäisyyn – Ratkaisuja on mietitty yhdessä alueellisten toimijoiden kanssa

Kuntoilu on tärkeää diabeteksen ehkäisyssä ja hoidossa. Huhtiniemen kuntoportaat.

Arkisto / Lappeenrannan kaupunki

Tyypin 2 diabeteksen ehkäisyä tavoittelevaa Stop Diabetes -tutkimushanketta (StopDia) on toteutettu vuosina 2016–2019 Etelä-Karjalassa, Pohjois-Savossa ja Päijät-Hämeessä. Tuloksia on analysoitu vasta alustavasti.

– Tutkimustulokset valmistuvat lähiaikoina, ja tutkittu tieto pyritään saamaan toiminnan tueksi, konsortion koordinaattori, tutkijatohtori Tanja Tilles-Tirkkonen kertoo.

Hankkeen tutkimuspäällikkö Jaana Lindström toteaa, että tyypin 2 diabeteksen ehkäisyyn tai ainakin sairastumisen siirtämiseen kannattaa panostaa kalliiden hoitokulujen säästämiseksi.

 

Hankkeen avulla diabeteksen ehkäisytyö on pyritty upottamaan perusterveydenhuollon toimintaan, jossa se ei Lindströmin mukaan ole nykyisellään toteutunut toivotusti.

– Lähdimme miettimään ratkaisuja yhdessä alueellisten toimijoiden kanssa.

 

Etelä-Karjala ei Tilles-Tirkkosen mukaan poikkea tutkimustuloksissa tämänhetkisten analyysien tai ennakko-oletustenkaan perusteella.

– Tutkimus on toteutettu samalla tavalla jokaisen sairaanhoitopiirin alueella ja kaikilla on ollut samat ohjeistukset.

 

Testijoukko jaettiin kolmeen eri ryhmään: kontrolliryhmään, jossa tehtiin mittaukset alussa ja lopussa, osa digiryhmään ja loput ryhmäohjausta saavaan ryhmään.

Lindström kertoo sovelluksen antavan käyttäjälleen palautetta ja muistutusviestejä ja olevan toiminnaltaan varsin yksinkertainen.

– Applikaatio on ikään kuin pienten tekojen verkkokauppa tai kirjasto, jossa pystyy selaamaan erilaisia valikoimia, kuten ruokavalio, uni, liikunta ja yleinen hyvinvointi.

Taustalla on tieteellistä teoriapohjaa siitä, miten uusia toimintatapoja omaksutaan.

–Terveelliset elämäntavat on pilkottu pieniksi osiksi, joita voi helposti kokeilla ja ottaa osaksi jo olemassa olevia elämäntapoja. Uudet asiat on helpompi omaksua, kun ne liitetään tuttuun kehikkoon.

 

Käyttäjiltä tullut palaute sovelluksesta ja ryhmäohjauksista on Lindströmin mukaan ollut positiivista, vaikka osa pitikin sovellusta ehkä jopa liiankin yksinkertaisena.

Parhaiten parannusta tapahtui koehenkilöiden ruokavaliossa, erityisesti kasvisten syönnissä.

– Vyötärönympärys kapeni hieman, mutta suuria muutoksia ei tapahtunut painossa, sillä interventio kesti vain vuoden.

 

Osa kontrolliryhmästä olisi Tilles-Tirkkosen mukaan toivonut ryhmäohjausta ja tukea omien tavoitteidensa saavuttamiseen.

Hän kertoo tutkimukseen osallistujien olleen pääosin tyytyväisiä ryhmän toimintaan, mutta digisovelluksen jakaneen mielipiteitä.

– Osa koki erityisen hyvänä, että se muistuttaa omista tavoitteista. Osa koki, että olisi hyötynyt enemmän kasvokkain tapahtuvasta ohjauksesta.

 

Päättyneen tutkimushankkeen tiimoilta alueille on jäänyt osaamista: ryhmäohjaukseen koulutetut ryhmänohjaajat, ryhmänohjausmallit ja tietoa tehokkaimmista kanavista tavoittaa ihmisiä.

– Toivomme, että tietoa ja uudenlaista osaamista hyödynnetään, Tilles-Tirkkonen toteaa.

Rahoituskauden päätyttyä jatkosta on Lindströmin mukaan käyty monenlaisia keskusteluja.

– Sovelluksen ylläpito ei ole kallista, mutta aina se jotakin maksaa. Mielellämme jakaisimme tietoa ja toimivaa tapaa laajemmaltikin, mutta alusta on vielä löytymättä.

Stop Diabetes

Tutkimushankkeen tavoiteena on, että diabetesriskissä olevat henkilöt pystytään jo varhain tunnistamaan ja ohjaamaan kohti terveellisempiä ja hyvinvointia edistäviä elintapoja.

Hanke on kannustanut kansalaisia kartoittamaan omaa riskiä sairastua tyypin 2 diabetekseen riskitestin avulla.

Tutkimus on Suomen Akatemian yhteydessä toimivan strategisen tutkimuksen neuvoston (STN) rahoittama. Hanke kuuluu tänä vuonna päättyneeseen Terveys, hyvinvointi ja elämäntavat -ohjelmaan.

Toteuttajina Itä-Suomen yliopisto, THL ja VTT yhteistyössä kuntien, alueiden ja alueellisten terveydenhuollon toimijoiden kanssa.

Mukana toiminnassa on ollut yli 20 yhteiskunnallista toimijaa, esimerkiksi järjestöjä kuten Diabetesliitto ja Sydänliitto, sekä noin 40 työnantajaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Seminaari tarjoaa tietoa sydän- ja verisuonisairauksista sekä diabeteksesta7.11.2018 18.50
Jo kahden viikon treeni muuttaa aivojen ja rasvakudoksen aineenvaihduntaa – "Hyötyä sekä terveille että diabetestä sairastaville"10.6.2018 10.05

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat