Paikalliset

Etelä-Karjala ja Pirkanmaa ensimmäiset Hinku-maakunnat

Suuri osa Etelä-Karjalaa on jo HINKUn piirissä.. Arkistokuva Parikkalan Siikalahdelta.

Arkisto/ Juha Poutanen

Suomen ympäristökeskuksen koordinoima Kohti hiilineutraaleja kuntia (Hinku) -verkosto vahvistuu. Etelä-Karjala ja Pirkanmaa ovat saaneet ensimmäisinä Hinku-maakunnan aseman. Asiasta kertoo Etelä-Karjalan liitto tedotteessa.

 

Hinku-maakunnat sitoutuvat yhdessä alueen Hinku-kuntien kanssa vähentämään maakunnan kasvihuonekaasupäästöjä 80 prosenttia vuoteen 2030 mennessä vuoden 2007 tasosta.

 

Sekä Etelä-Karjala että Pirkanmaa ovat vahvoja ilmastotyön tekijöitä. Kumpikin maakunta on sitoutunut keskeisissä strategioissaan ilmastonmuutoksen hillintään.

 

– Olemme korkean teknologian ympäristöystävällinen maakunta. Uskomme, että vilkkaan Suomi-Venäjä -rajaliikenteen ja maailman suurimman metsäteollisuuskeskittymän myötä hyvät ideat leviävät täältä myös laajemmalle. Näin voimme olla kokoamme suurempi ilmastovaikuttaja, ja siksi haluamme olla Hinku-verkostossa mukana, sanoo Etelä-Karjalan maakuntahallituksen puheenjohtaja Jukka Kopra.

 

Etelä-Karjalan liiton ympäristöpäällikkö Matti Vaittinen pitää tavoitteiden saavuttamista mahdollisena.

– Uskon, että uusia vähäpäästöisiä ratkaisuja ja malleja syntyy koko ajan yhteistyössä kaikkien toimijoiden kesken. Esimerkiksi LUT-yliopisto Lappeenrannassa on vahva tukijalka tulevaisuuden ratkaisujen löytämisessä. Hinku-status ohjaa myös osaltaan tulevaa maakuntastrategiaa ja -kaavoitusta.

 

Etelä-Karjalan kunnista Hinku-verkostoon kuuluvat Imatra, Lappeenranta, Parikkala, Rautjärvi ja Ruokolahti. Etelä-Karjalan Hinku-kuntien asukasmäärä on 87,7 prosenttia maakunnan kokonaisasukasmäärästä.

 

– Ilmasto- ja ympäristöongelmat eivät noudata karttaan vedettyjä rajoja. Tämän vuoksi on tärkeää, että katsomme tavoitteita ja haemme ratkaisuja yhdessä kuntien kanssa maakunnallisesti. Toivomme myös mahdollisimman laajaa maakuntien keskinäistä yhteistoimintaa näissäkin teemoissa, toteaa Pirkanmaan maakuntahallituksen puheenjohtaja Roope Lehto.

 

– Hinku-maakunnan status viestii kansainvälisestekin alueen vahvasta sitoutuneisuudesta ilmastomuutoksen hillintään. Se tarjoaa maakunnan eri toimijoille uusia mahdollisuuksia tehdä alueellisia ratkaisuja, mistä hyötyy koko Suomi - ja tietenkin ilmasto, sanoo Hinku-verkoston valtakunnallinen vetäjä, professori Jyri Seppälä Suomen ympäristökeskuksesta.

 

Maakunnan on mahdollista hakea Hinku-maakunnan statusta Suomen ympäristökeskuksesta. Hinku-kuntien asukasmäärän tulee kattaa vähintään 80 prosenttia maakunnan asukasmäärästä ja maakunnan on sitouduttava yhdessä Hinku-kuntien kanssa koko maakunnan päästövähennystavoitteeseen.

 

Hinku-nimitystä hakee ja toimintaa koordinoi maakunnassa maakuntaliitto, ELY-keskus, tai muu maakunnallinen toimijataho maakuntauudistuksen jälkeen. Koordinoiva taho perustaa maakunnallisen yhteistyöryhmän tai liittää sen jo maakunnassa toimivaan yhteistyöryhmään. Ryhmän tehtävänä on laatia vuoteen 2030 ulottuva maakunnallinen päästövähennyspolku yhdessä maakuntien keskeisten toimijoiden kanssa.

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat