Paikalliset

Läheisen päihteiden käyttö tai pelaaminen vaikeuttavat elämää – Tarjolla Imatralla maksutonta koulutusta puheeksiottamiseen

Jos naukkailu maistuu liikaa tai rahat menevät pelaamiseen, läheiset voivat kokea aitoa huolta.

Johanna Erjonsalo

Päihteet vaikuttavat aina läheisiin, vaikka päihteitä käyttävä ei niin toivoisikaan.

– Kuulen seinänkin läpi viereiseen huoneeseen tölkin napsahtavan auki. Lihakseni jännittyvät, pahanolon tunne ja kiukun sekainen turhautuminen: -Taasko se alkaa.

– Toiset kertovat viikonloppusuunnitelmistaan, itse vaikenen, teettelen, että hymyilen ja itken sisäänpäin tyhjää kolkkoa ikävääni.

– Parisuhteemme oli ihan hajalla. Epäilin, että hänellä on toinen, kunnes parisuhdeterapeutti kysyi rahapelaamisesta. Vasta sitten selvisi, että puolisoni oli ongelmapelaaja.

Nämä sitaatit ovat päihteitä käyttävien lapselta tai puolisolta kuultua. Huoli läheisestä on usein ollut jo vuosia, jopa vuosikymmeniä ennen kuin päihde- ja peliongelmat ovat niin pitkällä, että hakeudutaan ulkopuoliseen apuun ja hoitoon. Apua haetaan pääsääntöisesti vasta siinä vaiheessa, kun riskikäyttö on muuttunut voimakkaaksi riippuvuudeksi.

Päihteet eivät ole jokaisen oma asia, koska niitä käyttävillä on läheisiä, perhettä tai työyhteisö, johon yksilön käyttö hänen tahtomattaan heijastuu.

Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n aluekoordinaattori Heli Vaija toteaa, että ”Heti, kun huoli läheisenä herää, pitäisi olla uskallusta ja osaamista ottaa asia puheeksi. Näin pääsisimme ehkäisemään isompien ongelmien kehittymistä. Jokainen, joka elää päihteitä käyttävän läheisenä tietää, miten vaikeaa puheeksiotto on. Siksi halusimme koota siihen keinoja.”

Ongelmia usein salataan tai piilotellaan pitkään. Läheinen voi joutua keksimään mitä erilaisimpia peitetarinoita suojellessaan muuta perhettä päihteitä käyttävän vuoksi. Hän on vaarassa sairastua usein myös itse. Mielenterveyden ongelmat voivat tulla esille myös jälkijättöisesti vasta siinä vaiheessa, kun päihteiden käyttäjä itse olisi tervehtynyt tai ehkä jopa menehtynyt. Ongelma on usein piilossa ja läheinen on hyvin yksin.

Huolen tunnistamiseen ja puheeksiottamiseen Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry on koonnut Ensihuoli-koulutuksen. Positiivista on, että puheeksiottaminen on vaikuttavaa ja sillä voidaan ohjata läheistä muutoksen tekemisessä.

Puheeksi voi ottaa niin perheenjäsenenä, ystävänä kuin ammattiroolissa. Koulutus on tarkoitettu kaikille kuntalaisille. Huolen esille ottaminen on ikään kuin kansalaistaito, mutta erityisesti koulutuksesta hyötyvät he, jotka ovat huolissaan läheisen päihteiden käytöstä tai pelaamisesta.

Ensihuoli-koulutuksessa opitaan puhumaan vaikeista asioista kunnioittavalla tavalla, toista rohkaisemalla ja tukemalla.

Koulutuksen tavoitteena on oppia tunnistamaan huoli ja löytää keinoja huolen ilmaisuun, antaa käytännön työkaluja lähipiirissä havaittuihin päihdehaittoihin puuttumiseen ja puheeksiottoon mahdollisimman varhaisessa vaiheessa

Koulutusilta on maksuton ja sen järjestää EHYT ry yhdessä Eksoten kanssa.

Paikka: Kulttuuritalo Virta/Vierashuone, Virastokatu 1, Imatra

Aika: ke 13.11.2019 klo 17-20

Ilmoittautua voi 10.11. mennessä: www.ehyt.fi/tapahtumat

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat