Paikalliset

Puolustusvoimien pääsotaharjoitus keskittyy Kaakon puolustukseen – Lentotoimintaa Imatrankin yllä

Arkistokuva sotaharjoituksesta viime vuodelta.

Arkisto/ Sauvo Jylhä

Puolustusvoimien pääsotaharjoitus Kaakko 19 järjestetään Kaakkois-Suomen alueella 27.11.– 4.12.2019. Tavoitteena on harjoitella Puolustusvoimien yhteisten suorituskykyjen käyttöä Rajavartiolaitoksen kanssa sekä valmiutta vastata nopeasti kehittyviin tilanteisiin Kaakkois-Suomen alueella, Puolustusvoimat tiedottaa.

Harjoitukseen osallistuu yhdenaikaisesti enimmillään noin 12 000 henkilöä, joista on varusmiehiä 6 200, reserviläisiä 3 200 ja Puolustusvoimien ja Rajavartiolaitoksen henkilökuntaa 2 600. Ajoneuvoja harjoitukseen osallistuu noin 2 200. Harjoitusjoukot ovat Maa-, Meri- ja Ilmavoimista, Pääesikunnasta ja sen alaisista laitoksista sekä Rajavartiolaitoksesta. Harjoituksen johtaa maavoimien komentaja kenraaliluutnantti Petri Hulkko.

– Joka toinen vuosi eripuolilla maata järjestettävissä Puolustusvoimien pääsotaharjoituksissa konkretisoituu puolustushaarojen ja Rajavartiolaitoksen yhteistyön merkitys. Saumattomalla yhteistyöllä pystymme puolustamaan koko maata kaikissa tilanteissa. Pääsotaharjoitus on myös erinomainen tilaisuus testata asevelvollistemme, niin varusmiesten kuin reserviläisten, osaamista suuressa harjoituskokonaisuudessa, kenraaliluutnantti Hulkko tiivistää tiedotteen mukaan.

Puolustusvoimat harjoittelee Valkealassa, Savitaipaleella, Taipalsaarella, Mikkelissä, Mäntyharjussa, Lappeenrannassa, Haminassa, Kotkassa ja Porvoossa. Lisäksi harjoitustoimintaa on Etelä- ja Kaakkois-Suomen rannikkoalueilla (Upinniemi-Kotka-Hamina) sekä Saaristomerellä ja Suomenlahdella.

Maavoimista harjoitukseen osallistuu kaikkien aselajien joukkoja Kaartin jääkärirykmentistä, Karjalan prikaatista, Maasotakoulusta, Maavoimien esikunnasta, Panssariprikaatista, Porin prikaatista ja Utin jääkärirykmentistä. Maasotakoulu johtaa taisteluharjoitusvaiheen ja vastaa harjoituksen yleisjärjestelyistä.

Merivoimista harjoitukseen osallistuu laivasto- ja rannikkojoukkoja kaikista Merivoimien joukko-osastoista. Harjoitukseen osallistuu merivoimista 10 taistelualusta, tukialuksia, komentoveneitä sekä muun muassa rannikkotykistöä ja meritorjuntaohjuspatteri.

Ilmavoimat osallistuu Kaakko 19 -harjoitukseen yhteensä seitsemällä lentokoneella. Harjoitukseen liittyvä lentotoiminta suuntautuu Hamina–Imatra–Savonlinna–Mikkeli–Jyväskylä–Lahti–Porvoo väliselle alueelle sekä Saaristomerelle. Ilmavoimat toteuttaa harjoitukseen liittyen ilmasta maahan -pudotuksen lyhyen kantaman ohjatulla JDAM-pommilla Pahkajärven ampuma-alueella 22. marraskuuta (varapäivä 27. marraskuuta).

Lentotoiminta ajoittuu harjoituspäivinä 25.11.–4.12. aikavälille kello 8–18. Ilmavoimien lentokaluston lisäksi harjoitukseen osallistuu Maavoimien helikoptereita ja miehittämättömiä ilma-aluksia sekä Rajavartiolaitoksen helikoptereita ja lentokoneita.

Marssiosastot näkyvät liikenteessä

Harjoitusjoukkojen moottorimarssit aiheuttavat normaalia suurempia liikennemääriä ja saattavat vaikuttaa muuhun liikenteeseen. Moottorimarssiosastojen marssinopeus on enintään 80 km/h.

Seuraa harjoitusta Facebookissa, Twitterissä, Instagramissa ja Youtubessa hashtagillä #kaakko19 #PVPSH19 #maavoimat #merivoimat #ilmavoimat.

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat