Paikalliset

Järvikeskus Saimaarium avautuu – Koululaisille ja perheille uusi retkikohde

Kari-Matti Vuori esittelee verkkoon kuollutta täytettyä saimaannorppaa Saimaariumissa. Nimikilpailussa se sai nimekseen Halli yli sadan ehdokkaan joukosta. Ilkka Pohjalainen

Kun professori Kari-Matti Vuori muutti Lappeenrantaan muutama vuosi sitten, hän ihmetteli, ettei täällä ole Saimaata ja järviluontoa esittelevää paikkaa. Sellaisesta oli kyllä puhuttu jo 30 vuoden ajan. Vuori päätti lähteä puuhamaan keskusta itse.

– Apunani on neljän hengen mahtava porukka, joiden kanssa on ollut ilo työskennellä, Vuori kertoo.

Nyt ollaan niin pitkällä, että Saimaarium aloittaa säännöllisen toimintansa. Luontokeskuksen pop-up-näyttely avautuu keskiviikkona 30.10. Vauhtia otettiin jo heinäkuussa näyttelyllä, josta saatiin paljon arvokkaita lisäideoita.

Vuori on saanut mukaan parikymmentä keskukseen sitoutunutta yhteistyökumppania, kuten yliopisto, eri ympäristötoimijoita ja yrityksiä. Myös Lappeenrannan kaupunki on ollut myötämielinen. Saimaarium on vuokralla vanhassa tillirakennuksessa,joka aikaisemmin oli Maahanmuuttoviraston käytössä. Saimaa ja satama ovat äärellään.

Kaupungin matkailu- ja markkinointi on ollut keskuksesta innoissaan, ja myös Geopark-hankkeeseen liittyvä infokeskus tulee sijoittumaan Satamatielle.

Yhtenä tärkeänä kumppanina hän mainitsee Saimaan ammattiopiston, joka on tehnyt rakenteita keskukseen. Pari koulua on jo ilmoittanut kiinnostuksensa kummikumppanuudesta.

Saimaariumissa pääsee sukeltamaan Saimaan syvyyksiin virtuaalisukellustunneilla, tai näkee järveä 360 kuvan panoraamana ja lintuperspektiivistä. Akvaarioissa uivat tutut suomalaiset kalat ja ravut. Mikroskoopeilla näkee, millaista elämää on uimarannassa.

Keskus järjestää 4-5 tunnin retkiä matkailijoille ja perheille. Niiden aikana kerrotaan järviluonnosta ja linnuista, mennään katsomaan majavien aikaansaannoksia ja otetaan näytteitä.

Lapsille rasteilla on esimerkiksi näytteidenottoa, mikroskopointia ja pienimmille magneettiongintaa. Kalojen lounas eli ruokinta oli taattu vetonaula jo kesällä.

– Varauksia on jo sadan koululaisen ryhmälle. Myös kiinalainen matkanjärjestäjä on kysynyt työpajaa.

Vuoren mukaan keskus on valmis järjestämään vaikka lapsille järviluontoaiheiset kaverisynttärit. Myös yritykset ovat jo kysyneet tilaa tilaisuuksiensa järjestämiseen.

Saimaarium ei ole pelkkä näyttely- ja elämyskeskus, vaan se tekee myös tutkimus- ja asiantuntijapalveluita tilaustyönä.Vesistötutkimuksia tehdään teollisuudelle jo nyt. Ja vaikka selvitys mökkirannan ekologisesta tilasta.

Saimaarium kerää parhaillaan joukkorahoitusta joulukuun 14. päivään asti. Periaatteellisesti rahoitusta tarvittaisiin 58 000 euroa, joukkorahoituksella siitä saadaan ehkä kymppitonni, Vuori arvelee. Muutama iso yritys on lupautunut mukaan, mutta pienilläkin summilla saa nimensä tukijoiden luetteloon.

Ensimmäisessä tiedetiistaissa 29.10. hallituksen terveiset tuo ilmasto- ja ympäristöministeri Krista Mikkonen (vihr.).

Saimaarium

Luonto- ja tiedekeskus

Avautuu yleisölle 30.10.

Näyttely ja siihen nivoutuvat tapahtumat avoinna ke-pe klo 10-18 ja la-su 10-17. Suljettu ma-ti.

Osoite: Satamatie 8.

Pääsymaksullinen

Tarjolle tulevat myös Lasten luontopäivät, luontokuvaillat ja Tiedetiistait.

Lasten luontopäiviä alle seitsemänvuotiaille on 2.11., 9. 11. ja 23.11.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat