Paikalliset

Lappeenranta kielsi muovituolit ydinkeskustan olutterasseilla

Hyvähän näillä tuoleilla on istua, eivät hiosta kesällä kuten muovituolit, Lätsä Hartikainen (vas.) ja Tapani Reijonen toteavat ja jatkavat, että heillä on laseissa energiajuomaa. Hartikainen on asunut vuosia talvet Espanjassa. Siellä kaikki tuolit ovat muovituoleja ja hän on nähnyt monta kertaa, että ne ovat lauenneet alle. Hengenvaarallisia, hän toteaa muovituoleista.

Heikki Kemppainen

Lappeenrannan kaupunki ei salli muovituoleja keskustan anniskelupaikkojen terasseilla. Tällä tavoin keskustan kaupunkikuva pyritään pitämään siistinä.

Muovituolit kitketään pois jo luvan käsittelyvaiheessa. Lupaa joutuu hakemaan anniskeluterassia perustettaessa ja laajentaessa. Luvan hakijalla on oltava esittää hakuvaiheessa, minkälaista materiaalia ja mallia tuolit ovat. Tuoleissa voi olla muovia esimerkiksi tuolin narutuksessa, mutta täysin muovisia, tuttuja valkoisia muovituoleja ei hyväksytä. Myös räikeät mainosvarjot on karsittu pois.

– Muovituolit torpataan siinä vaiheessa lupaa haettaessa, tarkastusinsinööri Matti Pulli kertoo. Hän jatkaa, että kyseessä on nimenomaan näkökysymys, ei niinkään muovituolien turvallisuus.

Lappeenrannan kaupungin lupakäsittelijä Tuula Kemppinen ja tarkastusinsinööri Matti Pulli kertovat, että hankittuja kalusteita keskustan ravintolayrittäjät eivät ole joutuneet vaihtamaan, vaan heille on tiedotettu tästä lupaa haettaessa.

Lupamenettely ei ole kuitenkaan täysin kitkenyt muovituoleja Lappeenrannan ydinkeskustassa. Niihin törmää esimerkiksi Lappeenrannan kävelykadulla Kauppakadulla.

Kahviloilla onkin eri tilanne kuin ravintoloilla. Ne eivät tarjoile alkoholia, joten ne eivät tarvitse erillistä lupaa kaupungilta ja muovituolit ovat sallittuja.

Kävelykadulla kahvila pystyy perustamaan terassin, jos terassi on niin sanotusti omalla tontilla ja tontin sisällä, jalankulku ei häiriinny ja siihen on kiinteistönpitäjän lupa.

Pulli kertoo, että valituksia Lappeenrannan kaupungille ei ole tullut ydinkeskustan muovituoleista.

– Jos joku narisee, se narisee paikan päällä, hän toteaa.

Sataman yleisilmettäkin kaupunki on yrittänyt siistiä. Sataman kahviloille Lappeenrannan isännöintipuoli on antanut suosituksen, ettei niissä olisi muovituoleja.

Satama-Sannin yrittäjä Sanna Kilgast kertoo, että satamassa heidän kahvilaansa uusittiin kalusteet useita vuosia sitten. Muovituolit vaihtuivat alumiinirunkoisiin polyrottinkisiin kalusteisiin, jotka tuntuivat siistimmiltä. Kilgast kertoo, että muovituolit olivat tulleet sellaiseen ikään, että ne oli joka tapauksessa vaihdettava

Pulli kertoo, että heidän resurssinsa eivät riitä valvomaan, noudatetaanko kaikilla Lappeenrannan terasseilla vaatimusta.

– Syrjemmässä ydinkeskustasta muovituolit vielä menettelevät, hän toteaa. Lupaa ei tarvitse hakea joka vuosi uudestaan, joten tuoleja ei tarvitse esitellä joka kesän aluksi kaupungille.

Asiakaspaikkoja ovat terasseillaan lisäämässä Kolme Lyhtyä, Birra ja Coffee House. Ne ovat hakeneet lupaa kymmenille uusille asiakaspaikoille. Laajennusluvat ratkeavat näinä päivinä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat