Puheenaihe

Laskutuspetoksilla kalastellaan nyt myös yhdistysten varoja – "Koko jäsenrekisteri ja jäsenten henkilötiedot voivat olla tietoturvaloukkauksen kohteena"

Kuvituskuva. Johanna Erjonsalo / arkisto

Niin sanottuihin toimitusjohtajapetoksiin liittyviä valelaskuja lähetellään nyt myös yrityksiin ja yhdistyksiin. Poliisihallitus kertoo asiasta tiedotteessaan.

Toimitusjohtajapetoksilla tarkoitetaan sellaisia rikoksia, joissa hyödynnetään yrityksessä tai yhdistyksessä toimivan, yleensä johtavassa asemassa olevan henkilön tietoja petoksen tekemiseksi.

– Tyypillinen toimintatapa on esimerkiksi sellainen, että rikollinen tekeytyy yrityksen toimitusjohtajaksi ja pyytää alaistaan sähköpostitse maksamaan tekaistun laskun rikollisen tilille, poliisin Kyberrikostorjuntakeskuksessa työskentelevä rikoskomisario Marko Leponen kertoo tiedotteessa.

– Viime aikoina myös erilaiset yhdistykset, kuten urheilu- ja muut harrastusseurat ovat joutuneet tällaisen toiminnan kohteiksi, Leponen kertoo tiedotteessa.

Yhdistyksiin ja yrityksiin kohdistuvien petosten yleistymisen vuoksi poliisi kehottaa rahaliikennettä hoitavia henkilöitä erityiseen valppauteen laskuja maksettaessa. Huijausyritykset ovat usein erittäin taidokkaasti tehtyjä ja tekaistujen laskujen erottaminen aidoista laskuista vaatii huolellisuutta.

– Erityispiirteitä huijaussähköposteissa ovat esimerkiksi kiire ja poikkeuksellisen suuri summa. Tyypillistä on myös se, että lähettäjä kertoo olevansa tavoittamattomissa ja toivoo, ettei häneen oteta yhteyttä laskuun liittyen, rikoskomisario Matti Airaksinen Lounais-Suomen poliisilaitoksesta kertoo tiedotteessa.

Rikollisille yhdistyksiin kohdistuvat petokset eivät ole yleensä niin tuottoisia kuin yrityksiin kohdistuvat, mutta niiden aikaansaama vahinko yhdistykselle voi olla merkittävä.

– Jos esimerkiksi yhdistyksen jäsenistölle lähtee huijauslasku yhdistyksen nimissä, niin koko jäsenrekisteri ja jäsenten henkilötiedot ovat herkästi tietoturvaloukkauksen kohteena. Tilanne voi olla vastuussa oleville hyvinkin raskas ja pienemmän yhdistyksen koko toiminta voi vaarantua, Airaksinen kertoo tiedotteessa.

Tänä vuonna poliisille on tehty kaikkiaan 196 rikosilmoitusta epäillystä toimitusjohtajapetoksesta. Poliisin arvion mukaan yritykset ja muut rikosten kohteeksi joutuneet toimijat ovat menettäneet rikosten takia rahaa arviolta 4,2 miljoonaa euroa. Viime vuonna ilmoituksia tehtiin poliisille noin 170 ja vuonna 2017 noin sata.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Nyt leviää huijausviesti, joka tarjoaa pikavippiä Kelan nimissä – älä edes klikkaa viestissä olevia linkkejä2.7.2019 14.07

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat