Paikalliset

Myöhäisillan lepakkoretki Vuokselle –  yksi Suomen parhaimmista lepakkoalueista

Vesisiippa pujahtaa rantametsän haavassa olevaan tikankoloon. Suuri kolopuu toimi päivälepopaikkana noin parille kymmenelle siipalle. 

Juha Jantunen

Imatran luonnonsuojeluyhdistys järjestää lepakkoretken Vuokselle 23.8.2019 kello 21. Lähtöpaikkana on Imatran uimahallin parkkipaikka.

Myöhäisillan retkellä lepakoita havainnoidaan detektoreilla, jotka muuttavat lepakoiden lähettämät ultraäänet ihmiskorvin kuultaviksi.

Mukana on myös infrapunaa hyödyntävä pimeäkatselulaite, joka tuo esiin pimeydessä viilettävät nahkasiivet. Iltahämärässä vedenpintaa viistävät vesisiipat näkyvät vielä paljain silmin.

Imatran halki virtaava Vuoksi on yksi Suomen parhaimmista lepakkoalueista. Loppukesällä joelle kerääntyy satoja lepakoita hyönteispyyntiin. Vuoksella on runsaasti ravintoa ja rantojen vanhoista metsistä löytyy kolopuita lepakoiden päiväpiiloiksi ja pesäpaikoiksi.

Myös Immalanjärvellä rantamilla on paljon lepakoiden suosimia monimuotoisia ympäristöjä.

Yleisiä lajeja ovat rannoilla vedenpinnassa viilettävä vesisiippa ja monenlaisissa ympäristöissä hyönteisiä saalistava pohjanlepakko. Sen kovaäänistä maiskutusta voi detektorilla kuulla vaikka keskellä kaupunkia.

Viiksi- ja isoviiksisiipat saalistavat metsissä usein korkealla puiden latvustossa.

Kesän aikana havaintoja on tehty myös harvinaisesta lampisiipasta ja uhanalaisesta pikkulepakosta, joita on ollut erityisesti Mustalammen ja Niskalammen rantamilla.

Viime kesänä suosituksi osoittautunut lepakkoretki järjestetään perjantaina 23.8. Retki alkaa kello 21 Imatran uimahallin parkkipaikalta, josta matkaan lähdetään kimppakyydein.

Oppaina toimivat Karri Kuitunen ja Juha Jantunen. Retki on maksuton ja kaikille avoin. Sateella retki perutaan, sillä sähkölaitteet eivät siedä vettä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat