Paikalliset

Imatra harkitsee hulevesimaksujen ottamista käyttöön – kiinteistön omistajille maksu sade- ja sulamisvesien käsittelystä

Kuvituskuva.

Veli-Matti Sormunen

Imatran kaupunki harkitsee hulevesimaksujen käyttöönottoa. Tämä tarkoittaisi sitä, että kiinteistön omistajat tai haltijat joutuisivat maksamaan sade- ja sulamisvesien käsittelystä vuosittain maksua.

Tähän asti hulevesien käsittely on jäänyt kaupungin kontolle.

─ Hulevesien käsittelystä koituu kuluja, sillä hulevettä ei saa nykyisen lainsäädännön mukaan johtaa jätevesiviemäriin. Jos hulevettä ohjataan jätevesiviemäriin, voi rankkasateiden aikaan viemäriverkkoon tulla yhtäkkiä moninkertaisesti vettä, jolloin viemärin kapasiteetti ei riitä ja ylivuodon riski kasvaa, kaupungininsinööri Päivi Pekkanen kertoo.

Hulevesi myös viilentää jätevettä ja heikentää puhdistustehoa jätevedenpuhdistamolla sekä aiheuttaa tarpeettomia lisäkustannuksia ylimääräisen puhdistuskapasiteetin takia.

─ Hulevesien kokonaisvaltaisen hallinnan tavoite on poistaa ylimääräinen hulevesi jätevesiverkostosta, joka toteutuessaan tasaa jätevesitaksan korotuspaineita tulevaisuudessa, vesihuoltopäällikkö Kari Pietarinen jatkaa.

Tehokkainta hulevesien käsittely on niiden syntypaikalla, jossa hulevesiä tulee viivyttää, imeyttää maaperään tai hyödyntää muulla tavoin. Hulevesiverkosto muodostuu hulevesiviemäristä ja avo-ojista, joissa hulevedet virtaavat kohti purkuvesistöä.

Imatra ei ole ensimmäisten joukossa ottamassa käyttöön hulevesimaksua. Maankäyttö- ja rakennuslain mukaan kunnilla on ollut oikeus periä maksu hulevesistä. Kulujen katteeksi useampi kymmenen kuntaa on ottanut maksun jo käyttöön. Näiden joukossa ovat muun muassa Riihimäki ja Kuopio.

Imatralla hulevesimaksun käyttöönottoa pohtii ensi viikolla kaupunkikehityslautakunta. Sille esitetään hulevesitaksojen käyttöönottoa siten, että jatkossa omakotitaloilta, vapaa-ajanasunnoilta ja paritaloilta perittäisiin 27 euron hulevesimaksua vuosittain. Rivitalojen maksu olisi 108 euroa ja kerrostalojen 540 euroa. Liike-, toimisto- ja teollisuusrakennukset saisivat puolestaan 675 vuosimaksun.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat