Paikalliset

Viljan matka pellolta ruokapöytään – Taipalsaaren koululaiset pääsevät seuraamaan rukiin puintia

Eero Juntunen

Tänä vuonna Taipalsaaren maaseutuseurojen ja Taipalsaaren koulujen yhteisenä teemana ja projektina on ollut seurata ja havainnoida sekä sen myötä antaa oppia taipalsaarelaisen rukiin tiestä pellolta koululaisten pöytään.

Koululaiset ovat käsitelleet teemaa vuoden varrella jo keväällä. Taipalsaaren kirkonkylän koulun 4.–5. luokan oppilaat vierailivat ruispellon äärellä toukokuun lopulla, jolloin heille kerrottiin rukiin viljelystä, rukiin talvehtimisesta ja siitä, mitä toimenpiteitä ruispellolle tehdään kevään ja kesän aikana.

"Pellonpiennar-tilaisuus” pidettiin Jauhialassa Marko Suutarin ruispellon ääressä 23.5.2019.

 

Ruisteeman käsittely jatkuu nyt koulujen alettua rukiin puinnilla. Tällä viikolla ollaan rukiin puintivaiheessa ja myös sään armoilla, mitä tulee puinnin ajoitukseen.

Rukiin puintinäytös toteutetaan Taipalsaaren kirkonkylän koulun välittömässä läheisyydessä olevalla, Jarmo Koivusen vuokramaalla olevalla ruispellolla perjantaina 16.8.2019.

Mikäli sää sallii rukiin puinnin, koululaiset pääsevät pellon laidalle kello 11 alkaen seuraamaan ruispellon puintia ja sen myötä oppimaan ruissadon korjuuseen liittyviä asioita.

Rukiin puintia seuraamaan saapuvat Taipalsaaren kirkonkylän koulun 4.–6. luokkalaiset, joita on kaikkiaan noin 60.

 

Syyskuussa valtakunnallinen ruisleipänäyttely kiertää Taipalsaaren kouluilla. Samoilla viikoilla järjestetään myös maaseutuseurojen "ruisleipäsämpylä-säpinät”.

Koulujen valitsemat luokat pääsevät leipomaan sadosta korjatusta rukiista ruissämpylöitä ja siten omakohtaisesti tutustumaan taipalsaarelaisen rukiin tiehen pellolta oppilaiden pöytään.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat