Paikalliset

Suomalaisuutta kansainvälisille markkinoille: Etelä-Karjala ja Pohjois-Karjala aloittavat uuden yhteistyön ruokamatkailussa

Karjalainen Muikkukeitto on hyvä esimerkki uuden hankkeen myötä käynnistyvästä kehitystyöstä.

Kari Martiala

Kulinarismilla ja kulttuurilla tarjotaan uusia houkutuksia matkailijoille. Sisältöä kulinaristille kulttuurista -hanke vahvistaa Etelä- ja Pohjois-Karjalan välistä yhteistyötä ja vahvistaa verkostoja, jotta alueelle kehittyvät valmiudet liittyä eurooppalaiseen kulttuurireittiverkostoon.

– Yhdistämällä matkailua, ruokaperinteitä, maatalouden alkutuotantoa ja historiaa voimme edistää suomalaisuuden viemistä kansainvälisille markkinoille, hankkeen projektipäällikkö, ProAgrian Soile Lehtinen kertoo.

EAKR-hanke on Pohjois-Karjalan maakuntaliiton ja Pohjois-Karjalan tulevaisuusrahaston rahoittama.

 

Hankkeessa kehitetään tuotteita erityisesti kansainväliselle asiakkaalle - elämyksellisyyttä, tarinallistamista ja reititystä.

Hankeyhteistyössä mukana olevan Visit Finland Lakelandin päämarkkina-alueet ovat Suomi, Venäjä, Saksa ja Kiina.

Hankkeen asiantuntijana Etelä-Karjalassa ja ohjausryhmän jäsenenä on Suomen Keittiömestarit ry:n puheenjohtaja, keittiömestari Ulla Liukkonen.

– Hänen kanssaan kehittelemme mahdollisuuksia saada itäiselle, karjalaiselle kulttuuri- ja ruokaperinteelle, karealismille, kansainvälistä näkyvyyttä ja tietoisuutta. Via Karelia on pitkä tie, jonka luonnonolosuhteet muuttuvat etelästä pohjoiseen. Ajatuksena on kertoa siitä myös paikallisen ruokaperinteen keinoin, Lehtinen kuvailee.

 

Keskeisiä ovat myös lento- ja junayhteyksien kautta syntyvät matkailuvirrat. Hanke vahvistaa Via Karelia -reittiä Suomen itärajalla ja tukea itäisen junareitin parantamista ja laajentamista.

– Tänä päivänä junat ovat hyvin kansainvälisiä, näin levittyy matkustajille tietoa Suomen eri osista ja suomalaisuudesta.

– Olisi mielenkiintoista luoda karjalais-kalevalainen ruokareitti. Elias Lönnrot kokosi Kalevalan Hämeeseen, Savoon, Karjalaan ja Lappiin suuntautuneiden runonkeruumatkojensa pohjalta. Niin saisimme itäisen Suomen reittiä paremmin esille kansainvälisillä foorumeilla.

 

Parhaillaan mukaan hankkeeseen etsitään Pohjois- ja Etelä-Karjalan alueella toimivia ohjelmapalvelu- ja kotimajoitustoimintaa harjoittavia yrityksiä, joiden kanssa voidaan rakentaa esimerkiksi reittiehdotuksia eri kohderyhmille, kulttuurimatkailutuotteita ja omien kulttuuristen valmiuksien hyödyntämistä.

Hanke mahdollistaa Suomeen ja ulkomaille suuntautuvat opintomatkat, joiden kustannuksiin hanke osallistuu.

Hanketta hallinnoi Proagria Pohjois-Karjala/Pohjois-Karjalan maa- ja kotitalousnaiset. Hanke jatkuu 30.3.2021 saakka.

Hanketta rahoittavat Pohjois-Karjalan EAKR/ Kestävää kasvua ja työtä 2014-2020 Pohjois-Karjalan Maakuntaliiton tulevaisuusrahasto.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Hiitolanjoen kosket vapautetaan vesivoimatuotannosta – maakuntajohtaja Viialainen ennakoi patojen purkamisesta merkittävää piristysruisketta alueen matkailulle23.7.2019 11.00
Aluehallintoviraston tilaajavastuutarkastajat tarkastavat ravintola- ja matkailualan yrityksiä – käyntejä tehdään erityisesti Etelä-Karjalassa muutaman muun seudun ohella13.6.2019 09.08
Eekoo julkisti kolme uutta nimitystä matkailu- ja ravitsemistoimialalla25.4.2019 11.09

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat