Paikalliset

Vuoksenniskan koulukeskuksen taideteoksen tehnyt Jarkko Liutu toivoo prosenttiperiaatteen tulevan lakisääteiseksi myös Suomessa – imatralaislähtöinen kuvanveistäjä työskentelee nyt unelma-ammatissaan

Tällainen taideteos koristaa nyt Vuoksenniskan koulukeskuksen pihaa. Pienessä kuvassa kuvataiteilija Jarkko Liutu.

Imatran kaupunki

Vuoksenniskan koulukeskus on viime päivinä saanut uutta ilmettä taiteen myötä.

Imatralaislähtöinen Jarkko Liutu suunnitteli ja valmisti taidekokonaisuuden entisen koulunsa pihalle.

Kuvanveistäjä Liutu teki aluksi kolme eri teosluonnosta, joista oppilaskunta ja taidetyöryhmä valitsivat parhaaksi katsomansa.

Liutu kertoo, että kaikissa kolmessa työssä oli luontoteema, projektin viitekehyksen mukaisesti.

Nyt puolentoista vuoden prosessin jälkeen Horisontti-niminen teos on pystytetty koulukeskuksen pihalle muutamassa päivässä.

– Tämä teos oli minunkin mielestäni oikea valinta toteutettavaksi.

 

Taideteoksen osat ovat kelon oksalla istuva lapsi, suuri lintuparvi sekä yksinäinen varis.

– Horisontin kolme eri teosta muodostavat yhdessä maisemallisen kokonaisuuden. Työhön liittyy monitasoista symboliikkaa, joka kuvaa niin luontoa kuin koulumaailmaakin. Luonto ja luonnontieteethän ovat tälle koulullekin erityisen ominaisia asioita.

Projekti on sujunut hyvässä yhteistyössä.

– Tätä on ollut ihan huikeaa tehdä. Meillä on ollut alusta asti hyvä ryhmä, ja ikäviltä yllätyksiltä on vältytty. Mitra ja taidekoordinaattorina toiminut pitkän linjan taidegraafikko Reetta Ahonen ovat hoitaneet kaiken hienosti. Pystytystöistä vastasi erittäin ammattitaitoinen porukka, Liutu kiittelee.

Liutu kuvaa tunnelmiaan huojentuneiksi, kun pitkä projekti on saatu maaliin.

– Tällaisissa projekteissa on suuri vastuu ja isot rahat kyseessä. Esimerkiksi se, että alihankkijat hoitavat hommansa, on minun vastuullani. Nyt on aika hengähtää, sillä minulla on ensimmäistä kertaa kuuteen vuoteen kesäloma ja pitkästä aikaa kalenteri on tyhjä.

Teoksestaan Liutu kertoo saaneensa pääosin hyvää palautetta.

– Yleensä se huono palaute tulee tosin epäsuorasti, kuvanveistäjä naurahtaa.

– Muutama soraäänikin on toki joukkoon mahtunut, mutta uskon, että kaupunkilaisten on helpompi hyväksyä ja ymmärtää tällaista esittävää taidetta kuin abstraktia.

 

Liutu on ollut pienestä pitäen kiinnostunut muotoilusta ja taiteesta.

– Legot ja muovailuvahat oli ensin se juttu. Nuoresta asti olen veistänyt milloin mitäkin. Meillä on ollut taitavia käsityöläisiä ja taiteellista silmää suvussakin, Liutu kertoo.

Ammatinvalintaan viimeisen innostuksen antoi myönteinen kouluympäristö.

–  Silloinen kuvataiteen opettajani Juha Olli täällä Vuoksenniskalla oli minua kohtaan todella kannustava. Nyt minulla on oma verstas Savonlinnassa ja olen unelma-ammatissani.

30 vuotta Imatralla asuneelle taiteilijalle projekti Vuoksenniskalla oli mieluinen.

– Saman koulun käyneenä minulle tämä on ollut todella mielenkiintoinen projekti. Olen tyytyväinen lopputulokseen. Tämä oli toinen suuri julkinen taideteokseni. Aiemmin olen tehnyt neljän teoksen kokonaisuuden Varkauteen Waltterin koululle Kuoppakankaalle.

 

Liutun työ on niin kutsuttua prosenttitaidetta. Tämä tarkoittaa sitä, että uuden Vuoksenniskan koulun kustannuksista käytetään osa taiteeseen.

Liutun työlle on määritelty hinnaksi enintään 45 000 euroa, mikä vastaa uuden koulun rakennuskustannuksista noin 0,5 prosenttia. Suurin osa rahoituksesta menee materiaali- ja alihankintakuluihin. Kaupunki on saanut Taiteen edistämiskeskukselta hankkeeseen palautuksena 15 000 euron avustuksen.

Prosenttiperiaate on valtakunnallinen taidehankintojen rahoitusmalli, jossa noin prosentti rakennushankkeen määrärahasta käytetään taiteeseen.

Liutu pitää prosenttiperiaatetta hyvänä, joskaan se ei takaa taiteelle mitään tiettyä asemaa, sillä Suomessa prosenttiperiaatteen takana ei ole lakia.

Esimerkiksi Tanskassa käytössä on lakisääteinen malli, jossa 1,5 prosenttia julkisen rakennushankkeen hinnasta ohjataan julkiseen taiteeseen.

– Luulen, että Suomessa ei kovinkaan paljon hankittaisi julkista taidetta ilman prosenttiperiaatetta. Hyvä, että tämä on olemassa ja toivottavasti se saadaan myös lakisääteiseksi.

Mikä mies?

34-vuotias

Syntyisin Imatralta.

Asuu Savonlinnassa.

Ylioppilas, valmistui Vuoksenniskalta vuonna 2003.

Kuvataiteilija (AMK-tutkinto) Saimaan AMK, valmistui kuvataiteen yksiköstä vuonna 2009.

Kovien materiaalien artesaani, valmistui Savonlinnan ammatti- ja aikuisopistosta vuonna 2015.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Taidekeskus Idän elokuun näyttelyssä puheenvuoro materiaaleille – keskiössä myös kielellisyys, tila ja satunnaisuus26.7.2019 12.57
Omat kokoelmat pääsevät näytille Imatran taidemuseossa10.7.2019 11.09
Uusi palvelu Imatralaisen lukijoille: Tilaa maksuton uutiskirje sähköpostiisi!12.5.2018 05.38

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat