Paikalliset

Maalaistorilla on vuosikymmenten historia, mutta kaikki eivät paikkaa silti tunne – tänä kesänä torin elämää piristää uusi kahvila

Hanna Kivioja (vas.) ja 16-vuotias Maria Junnonen viettävät kesää pitkälti Kesäkahvila Tuutikin merkeissä. Kiviojan aamu alkaa kello 5 pullataikinan teolla.

Tuija Horttanainen

Muutama viikko sitten kerroimme, kuinka Imatrankosken torilla voisi olla vilkkaampaakin. Syitä hiljaiseen torimeininkiin etsittiin esimerkiksi parkkipaikkojen puutteesta ja torin aukioloajoista, jotka eivät palvele työssäkäyviä parhaalla mahdollisella tavalla.

 

Prismaa vastapäätä olevalla Maalaistorilla parkkipaikkoja piisaa ja myyjiä on paikalla iltaan asti.

Uutta Maalaistorilla on juhannuksesta lähtien toiminut Kesäkahvila Tuutikki, joka palvelee aamusta iltapäivään ja arkipäivien lisäksi myös lauantaisin.

Kahvilaa pyörittävät Jari Purhonen ja Hanna Kivioja. Kivioja aloittaa aamut kello 5, ja alkaa leipoa päivän tarjottavia kahvilavaunuun.

– Pullataikinalla se päivä alkaa, Kivioja naurahtaa.

– Kahvilassa myydään suolaista ja makeaa, jäätelöä, vohveleita... milloin mitäkin. Käytännössä kaikki tuotteet tehdään itse.

Kivioja on seurannut Maalaistorin elämää jo kauan, sillä hän työskentelee Hinausautot Purhonen Oy:ssä samassa pihapiirissä.

Kahvilatoiminnan aloittaminen on monen tekijän summa.

– Olin suunnitellut lounaskahvilaa, mutta katsomani tila menikin toiselle toimijalle. Lounaskahvilasuunnitelma laitettiin jäihin, ja nyt kun Haminassa oli tällainen kahvilavaunu myynnissä, sitä lähdettiin hakemaan melkein samantien. Oli se käynyt mielessä, että kahvila tästä Maalaistorilta puuttuu.

 

Kivioja kertoo kahvilatoiminnan olevan pitkälti sään armoilla. Aurinkoisella säällä katetussa kahvilassa riittää väkeä, sateella ei niinkään.

– Hyvää palautetta on tullut, nyt kun kahvila on tänne saatu. Ensi vuonna aiomme aloittaa kauden heti samaan aikaan kuin torimyyjätkin tulevat.

Vaikka Maalaistorin historia ulottuu reilun parin vuosikymmenen taa, Kivioja tietää, että kaikki paikallisetkaan eivät torin olemassaolosta tiedä. Muun muassa tästä syystä Maalaistorilla järjestetään 1.8. tapahtuma, jossa esiintyy Karelia Beat kello 12.

– Lisäksi on ainakin arvontaa ja mitä nyt kukakin myyjä keksii.

Kiviojalla itsellään on toritausta, sillä hänen vanhempansa ovat olleet torikauppiaita.

– Ajat ovat muuttuneet. Ennen oli rihkama- ja korikauppiaita, arpoja... Nyt torikauppa tarkoittaa pitkälti vihannes- ja marjaosastoa. Olisi kiva, jos toreista saisi entistä enemmän sellaisia paikkoja, joihin tullaan viihtymään, eikä vain ostamaan. Esimerkiksi Savonlinnassa on kiva tori, siitä voisi ottaa mallia.

– Ehkä torielämä tulee taas jossain vaiheessa muotiin ja lähtee uuteen nousuun, Kivioja pohtii.

Mansikkakauppa käy kiivaana

Hanna Kivioja kertoo, että etenkin mansikka-aikaan Maalaistorilla on ollut vilkasta.

Myyjien kojuille on Kiviojan havaintojen mukaan jonotettukin.

Koko kesän Savolaisen puutarhan tuotteita Maalaistorilla myynyt Säde Pietilä kertoo, että toukokuun lopulla kausi alkoi vilkkaasti.

Kun Savolaisen puutarhan koju pystytettiin, paikalla ei vielä ollut muita myyjiä.

Pietilän mielestä kahvila on kiva lisä torielämään.

Kun kesä lähenee loppuaan, myös torielämä alkaa hiljentyä, Säde Pietilä sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Myyjät: Väki Inkerinaukion kesätorilla on vähentynyt entisestään – syitä voi etsiä niin parkkipaikkojen puutteesta kuin kehnosta säästäkin17.7.2019 06.00
Joutsenon torin mansikkakojulla ilkivaltaa viime yönä – "Kopissa ja maassa olevista jäljistä näki selvästi, että se oli kaadettu"5.7.2019 11.14
Mansikkakausi koittaa – näin teet mansikoista vinaigrettea ja gazpachoa20.6.2018 15.50

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat