Paikalliset

Viides kuutti kuoli kalaverkkoihin heinäkuussa – WWF: Verkkokalastuskiellon jatkaminen heinäkuun loppuun on välttämätöntä

Kuvituskuva.

WWF

Metsähallitus julkaisi eilen keskiviikkona verkkosivuillaan tiedon uudesta kuutin verkkokuolemasta Saimaalla. Kuutti oli löydetty jo lähes viikkoa aikaisemmin, 19. heinäkuuta.

Lisäksi Yle uutisoi tänään läheltä Puumalan kirkonkylää hoitoon otetusta loukkaantuneesta kuutista, jonka heikon kunnon todennäköinen syy on juuttuminen kalaverkkoon.

Tänä vuonna viisi saimaannorpan kuuttia on heinäkuussa menehtynyt kalaverkkoihin kesäkuun lopussa päättyneen verkkokalastuskiellon jälkeen. Viime ja toissa vuoden heinäkuussa ilmoitettiin kalaverkkoihin menehtyneinä kaksi kuuttia.

Metsähallituksen tietoon tulleet kuolemat ovat vain osa kokonaiskuolleisuudesta. Metsähallituksen arvion mukaan noin 40 prosenttia kuolleista saimaannorpista tulee tietoon.

Erittäin uhanalaisen saimaannorpan kanta on saatu kasvamaan taannoisesta alle 200 yksilön aallonpohjasta nykyiseen noin 400 yksilöön suurilla ponnistuksilla.

Niihin on osallistunut valtava joukko vapaaehtoisia, Saimaan asukkaita, tutkijoita, järjestöjä ja viranomaisia. EU on rahoittanut norpan suojeluhanketta jopa miljoonilla euroilla.

– Verkkokuolemat ovat suurin välitön uhka saimaannorpalle. Lisäksi talvien lämpeneminen ilmastonmuutoksen myötä on vakava ja nopeasti kasvava uhka, mutta siihen voimme vaikuttaa hitaasti. Kalaverkkojen poistaminen norppavesiltä sen sijaan on Suomen ja kalastajien omassa päätösvallassa oleva asia. WWF:n jo pitkään vaatima verkkokalastuskiellon jatkaminen heinäkuun loppuun on välttämätöntä, jotta suojelutoimilla aikaan saatua kannan kasvua ei vaaranneta, sanoo WWF Suomen ohjelmapäällikkö Petteri Tolvanen.

– Tällä havainnolla emme halua syyllistää kalastajia, jotka ovat yleensä tavattoman pahoillaan aiheuttamistaan verkkokuolemista. Mielipidetutkimusten mukaan Saimaan asukkailla on voimakas halu suojella uhanalainen saimaannorppa, Tolvanen jatkaa.

Saimaannorppa (Pusa hispida saimensis) on yksi maailman harvinaisimmista hylkeistä. Saimaannorppia elää vain Suomessa.

Jos norppa häviää Saimaalta, se häviää siis koko maailmasta. Saimaannorppia arvioidaan olevan nykyisin vajaat 400.

WWF aloitti norpan suojelun vuonna 1979.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Maakuntajohtaja Matti Viialainen kritisoi laajan kannatuksen saanutta norppa-aloitetta ylilyöntinä ja haluaa, että se hylätään18.7.2019 07.00
Iina Palonen, 22, ei arvannut, millaisen nimivyöryn hänen norppa-aloitteensa saisi – nyt hän toivoo keskustelua ammattikalastuksen tavoista13.7.2019 21.03
Nyt se tapahtui! Norppa-aloite rikkoi 50 000 allekirjoituksen rajan huimaa vauhtia5.7.2019 12.44

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat