Puheenaihe

Olisitko sinä valmis asumaan tiiviisti anoppisi kanssa? Yhä useampi suomalainen on – "Suositeltavaa myös väestön ikääntyessä"

Arkistokuva

Suomessa tehdään yhä enemmän kiinteistö- ja tonttikauppoja, joissa ostajina on kaksi sukupolvea. Tällaiset kaupat ovat yleistyneet parin viime vuoden aikana eri puolilla Suomea.

– Yhteiskaupat voivat mahdollistaa samassa perheessä eri sukupolvien kotiin liittyvien unelmien toteutumisen. Asumisen voi monissa tapauksissa järjestää niin, että vaikka asutaankin niin sanotusti yhdessä, jokaisella on oma asunto ja oma rauha, sanoo Sp-Kodin toimitusjohtaja Jukka Rantanen.

Tyypillisesti kyse on usein isohkosta tontista, jolla sijaitsee valmiiksi vanha rintamamiestalo tai muu asuinkiinteistö.

– Kun tontti kiinteistöineen hankintaan yhdessä, on oman asumisen unelman toteuttaminen joka tavalla helpompaa. Ei vain taloudellisesti, vaikka toki myös rahoituksen järjestyminen on todennäköisempää, Rantanen kertoo.

Useiden sukupolvien samassa taloudessa tai pihapiirissä asumista pelätään ja vierastetaan Suomessa ehkä suotta, Rantanen toteaa.

– Yhteiskaupoilla vielä kenties työelämässäkin tiiviisti mukana olevat vanhemmat tai isovanhemmat saattavat toteuttaa unelmansa omasta puutalosta ja puutarhasta, ja nuorempi polvi oman uuden kodin rakentamisesta. Tai toisin päin.

Sukupolvien yhdessä asuminen on myös yhteiskunnan kannalta hyvä ratkaisu, Rantanen toteaa.

– Se on iso etu ja ilo kaikille, jos mummolaan on lyhyt matka. Ruuhkavuosia ja kiireistä työarkea elävien ei tarvitse kantaa huonoa omaatuntoa siitä, etteivät he ehdi käymään riittävän usein ikääntyneiden vanhempiensa luona tai huolehtimaan heistä niin hyvin kuin haluaisivat.

Yhteisasuminen on myös yhteiskunnallisesta näkökulmasta katsottuna suositeltavaa väestön ikääntyessä ja vanhusten hoivatarpeen kasvaessa, Rantanen toteaa.

– Myös yksinäinen ja yksin asuva, hyvässä kunnossa oleva vanhus voi kokea elämänsä merkityksettömäksi, jos hänellä ei ole mitään tekemistä eikä hän voi auttaa kaukana asuvia läheisiään esimerkiksi lastenhoidossa. Yhteisasumismallissa useimmiten kaikki voittavat, Rantanen sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat