Paikalliset

Maakuntajohtaja Matti Viialainen kritisoi laajan kannatuksen saanutta norppa-aloitetta ylilyöntinä ja haluaa, että se hylätään

Sauli Niinistö osallistui norppalaskentaan reilu vuosi sitten. Mukana oli myös Etelä-Karjalan maakuntajohtaja Matti Viialainen.

arkisto / Etelä-Karjalan liitto

Saimaannorpan suojeluun liittyvät asiat ovat jälleen olleet laajasti esillä, kun pian verkkokalastusrajoitusten päättymisen jälkeen Metsähallitus kertoi neljän kuutin kuolleen kalastusverkkoihin eri puolilla Saimaata.

Tämä poiki myös verkkokalastuksen täydellistä kieltämistä Saimaalla vaativan kansalaisaloitteen, joka keräsi lyhyessä ajassa niin paljon allekirjoituksia, että se etenee eduskunnan käsittelyyn.

Etelä-Karjalan maakuntajohtaja Matti Viialainen pitää aloitetta ylilyöntinä ja hänen mielestään se pitää hylätä.

Viialainen kirjoitti aiheesta myös mielipidekirjoituksen, joka julkaistiin Etelä-Saimaassa toissa viikolla. Maakuntajohtaja kertoo, että palautetta kirjoituksesta on tullut paljon.

– Palaute on kuitenkin pysynyt pääosin asiallisena.

Vaikka Viialainen vastustaa verkkokalastuksen totaalikieltoa, hän on sitä mieltä, että tällä hetkellä voimassa olevia kalastusrajoituksia voidaan jatkaa ja esimerkiksi verkkojen lankavahvuutta ohentaa edelleen.

Joskin siirtymäajan puitteissa, sillä Viialainen sanoo kalastajien tehneen suuriakin investointeja verkkoihinsa.

– Suojelu ja kalastus tulee sovittaa yhteen niin, että kumpikaan ei jyrää toista. Nykytilanne on mielestäni ihan hyvä.

Viialainen uskoo, että kansalaisaloitteen tekemisen tarkoitus on ollut hyvä, mutta faktatieto ja suhteellisuudentaju ovat hänen mielestään jääneet puuttumaan.

– Tähän saakka on toimittu hyvässä yhteisymmärryksessä, mutta nyt tuli tällainen ylilyönti. On kymmeniä tuhansia ihmisiä, joille verkkokalastuksen totaalikielto ei olisi mikään pikkujuttu.

– On lapsellinen ajatus, että esimerkiksi kuhaa ja siikaa pyydettäisiin jatkossa katiskalla.

Jos verkkokalastusoikeus Saimaalla loppuisi kokonaan, Viialainen uskoo, että sillä olisi seuraamuksensa.

– Varmaankin kiellosta seuraisi valtavia korvausvaatimuksia ja kanteita, suhteettomia tarkoitukseen nähden.

Kaikkiaan tänä vuonna on kuollut 10 norppaa. Viialaisen mielestä kannan kasvu ei tällaisilla lukemilla vaarannu, vaan kanta voi hyvin.

Hän lisää, että kyse on lajin, eikä jokaisen yksilön suojelusta. Riskejä on olemassa aina.

– Haluan muistuttaa, että kukaan ei tarkoituksella pyydystä norppia, ja sivusaalisvahingot ovat tahattomia. Eläin- ja ihmiskuntaan kuuluu myös kuolleisuus, Viialainen päättää.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat