Paikalliset

Virtuaalinen koskikierros on nyt matkailijoiden käytössä Imatralla – kun koski kuohuu aiempaa harvemmin, keksittiin jotain aivan uutta

Minna Kähtävä-Marttinen ja Tommi Teronen ovat tehneet suuren työn, jotta on päästy tähän pisteeseen: Virtuaalinen koskikierros on ulkona ja matkailijoiden käytettävissä.

Tuija Horttanainen

 

Kun koski kuohuu harvemmin, mutta kävijöitä ei silti haluta jättää ilman elämystä, päätettiin Imatralla keksiä jotain aivan uutta.

Imatran kosken ympäristöön luotu virtuaalinen koskikierros on nyt avattu käyttäjille, ja se toimii kosken ympäristössä.

Kännykässä toimivalla sivustolla pääsee nauttimaan kosken historiasta Taimi-animaatiohahmon eli pienen Vuoksen taimenen opastuksella.

Mitään erillistä sovellusta puhelimeen ei tarvitse ladata.

 

Projektipäällikkö Minna Kähtävä-Marttinen kertoo, että virtuaalinen koskikierros on uudenlainen keino tarjota koskielämys.

– Tämä on käyttötestattu, mutta nyt kaivataan matkailijoiden kokemuksia. Virtuaalisessa koskikierroksessa kokeillaan uusia teknologioita kosken tarinan esiin tuomisessa. Näin pystytään näyttämään muutakin kuin koskiuoma ja katseluelämys. Eniten sitä miettii miten tämä kokonaisuutena toimii yhteen, kun on animaatiota ja AR:aa eli lisättyä todellisuutta.

Tuotetta on kehitetty asiakasraadin kanssa ja avoimella kyselyllä, joiden perusteella virtuaalinen opastus keskittyy Imatran kosken historiaan.

– Itseäni Kosken vaikuttava historia sykähdyttää. Täällä on paljon näytettävää ja tässä kokeilussa testataan, kuinka modernin teknologian keinoja voidaan käyttää sisältöjen esiin tuomisessa. 

Virtuaalista koskikierrosta kehitetään palautteen perusteella. Matkailija pääsee kommentointiosuuteen sen jälkeen kun on käynyt läpi kaikki pisteet.

– Nyt on tarkoitus luoda perusmalli, johon lisätään tarpeen mukaan sisältöä. Tämä kesä on lisätestauksen ja kommenttien aikaa. Sovelluksessa on palautekohta, johon voi jättää oman arvionsa sen toimivuudesta.

 

Virtuaalinen koskikierros on osa Virtuaalikoski-hanketta.

Hankkeen kustannusarvio on 98 500 euroa, johon Etelä-Karjalan maakuntaliitto on myöntänyt 78 800 euroa Alueelliset innovaatiot ja kokeilut –rahoitusta. Hanke päättyy 30.8.2019.

Hankkeen teknisestä toteutuksesta on vastannut Teatime Research -yritys.

Projektissa mukana ollut yrityksen perustajajäsen Tommi Teronen kertoo projektin olleen mielenkiintoinen. Imatra on hankkeellaan aivan etujoukoissa hyödyntämässä uutta teknologiaa.

– Lisätty todellisuus eli AR on vielä melko uusi juttu ja tuntematonkin monille. Kosken alueen seitsemästä käyntipisteestä neljällä on lisättyä todellisuutta.

Lisätty todellisuus tarkoittaa tässä tapauksessa esimerkiksi sitä, että virtuaalisen koskikierroksen kävijä näkee nykymaiseman päällä, miltä Valtionhotelli näytti vuosisadan vaihteessa tai millainen koski oli vapaana virratessaan, ilman patoa.

– Yhdellä pisteellä nähdään Akseli Gallen-Kallela maalaamassa koskimaisemaa. Hiidenkirnuja esittelevällä käyntipisteellä ei korvata mitään kuvilla, vaan esitetään hiidenkirnujen synty lyhellä animaatiolla, Teronen kertoo.

 

Opastukseen voi tutustua osoitteessa www.virtuaalikoski.fi.

Ohjelman sisällöt näkyvät kokonaisuudessaan vain Imatran kosken alueella.

Näin homma toimii

Tarvitaan kännykkä, jossa on nettiyhteys.

Sivustolle pääsee kirjoittamalla selaimeen osoitteen www.virtuaalikoski.fi.

Toinen vaihtoehto on skannata kännykän kameralla infokyltti, joita on Inkerin aukiolla ja koskisillalla.

Kosken ympärillä on seitsemän käyntipistettä, joissa voi kokea alueen historiaa.

Lisätyn todellisuuden sisältöjä voi nähdä neljällä pisteellä skannaamalla kussakin pisteessä olevan markkerikyltin tai -tarran.

Opastus on saatavilla suomeksi, englanniksi ja venäjäksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Kesä tuo tullessaan monia muutoksia Imatran paikallisliikenteeseen – kiristyneet turvamääräykset sulkevat sillat kokonaan koskinäytösten aikaan16.5.2019 15.21
Koskinäytösten turvatoimet tiukentuvat tuntuvasti – kulut kasvavat jopa 40 prosenttia13.6.2018 06.00
Kaupunki ja Fortum sopimukseen koskinäytösten tulevaisuudesta – jatkossa liikenne estetään koskisillalla näytösten aikaan poliisin vaatimuksesta31.5.2018 15.25

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat